Wandelbots, стартап з німецького Дрездена, обіцяє позбавити комерційні підприємства від необхідності тримати штатних програмістів для програмування роботів. Для цього інженери розробили спеціальний сервіс “без коду” – хмарна платформа надає клієнтам інтуїтивно-зрозумілі інтерфейси та інструменти для налаштування й навчання роботизованих пристроїв, а також їх подальшої інтеграції у роботу промислових об’єктів, повідомляє TechCrunch. У компанії впевнені, що її рішення на порядок прискорить розвиток автоматизації відразу в багатьох секторах, включаючи автопром та логістичні центри.

За словами засновника та гендиректора Крістіана Пехнік (Christian Piechnick), Wandelbots виводить автоматизацію на новий рівень – стартап дозволяє людям без профільної освіти навчати роботів, не володіючи при цьому якоюсь мовою програмування. Рішення складається зі спеціального інструмента-ручки, яким потрібно зімітувати майбутні дії робота, та простої у використанні програми для планшетів, за допомогою якої можна перевірити те, чому пристрій навчився, внести необхідні зміни у його знання та поширити вміння одного робота на решту апаратів, якщо такі є.

Як і у випадку з іншим ПЗ, що працює за принципом “без коду”, перевага рішення Wandelbots полягає в тому, що компанії-клієнти стартапу зможуть відмовитися від утримання власного штату програмістів. Завдяки цьому, зокрема, знижується поріг входу для малого та середнього бізнесу, який зацікавлений в автоматизації ручної праці, але не може дозволити собі дорогі послуги вузькоспеціалізованих програмістів та інженерів.

Ба більше, як показує практика Wandelbots, уникнути зайвих витрат на робототехніку хочуть не тільки малі підприємства, а й провідні бренди. Німецькі автоконцерни VW Group і BMW вже придбали продукцію стартапу, а нещодавно до них приєдналися Fraunhofer, Schaeffler, Rotop та Vitesco.

Стартап Wandelbots прагне дозволити промисловості відмовитись від штатних програмістів, які займаються налаштуванням роботів

Цікаво, що окрім відсутності необхідності у ручному програмуванні, рішення Wandelbots також дозволяє у 2-5 разів прискорити процес навчання роботів, зазначають у компанії.

Напевно, єдиний мінус представленої пропозиції полягає в тому, що не всі роботи її підтримують. Наразі Wandelbots співпрацює в основному з Universal Robots та Yaskawa й концентрується на підтримці їхніх ботів, але надалі список партнерів німецькі інженери обіцяють поступово розширювати, запроваджуючи підтримку платформ й від інших постачальників роботів.

Окрім цього, у найближчому майбутньому Wandelbots має намір удосконалити своє рішення і, зокрема, дозволити навчальним закладам створювати на його основі спеціалізовані навчальні програми з робототехніки, а також залучати роботів під час проведення наукових досліджень.

«Одна з найбільших проблем, з якими ми стикаємося при впровадженні автоматизації, з огляду на час, витрати і залучені кадри, — це програмування роботів. Wandelbots здатен полегшити цей процес для OEM-виробників й не тільки за допомогою нового підходу, що може змінити всю робототехнічну галузь», – зазначив директор Insight Partners Філін Хьюзінг, який незабаром приєднається до ради директорів Wandelbots як один із головних інвесторів.

Наостанок зазначимо, що хмарний сервіс Wandelbots розповсюджується по підписці. Її ціна варіюється в залежності від кількості й складності роботів, яких необхідно запрограмувати, й стартує з €299 на місяць. Втім, клієнтам стартапу ще необхідно придбати або орендувати відповідне апаратне забезпечення — набір, що складається з ручки-сенсора та різноманітних насадок до неї, імітуючих реальні промислові пристрої. Він коштує €4 000  – €5 000 в залежності від комплектації або €2 750/6 міс, причому в останній тариф входить також абонплата за ПЗ.