Хоч Федеральна комісія зі зв’язку США (Federal Communications Commission, FCC) і вважала, що «імпортозаміщення» продукції китайських компаній Huawei та ZTE, які потрапили під санкції, потребує додаткових коштів, здається, вони у декілька разів помилилися з сумою.

Федеральне агентство виділило $1,9 млрд на заходи щодо «відключення та заміни» обладнання китайських компаній. Американські мобільні оператори вважають, що заміна усього «заліза» виробництва Huawei та ZTE потребує інвестицій у розмірі $5,6 млрд, тобто майже в 3 рази більше, ніж передбачалось FCC.

За словами Голови Федеральної комісії зі зв’язку США Джессікі Розенворсель: «FCC отримала понад 181 заявку від операторів, які розробили плани видалення та заміни обладнання у своїх мережах, яке становить загрозу національній безпеці.»

Нагадаємо, у 2019 році FCC одностайно проголосувала за заборону операторам США використовувати Фонд універсального обслуговування для (субсидування) витрат на придбання мережевого обладнання у компаній, які вважаються «загрозою національній безпеці». Першими двома фірмами, які агентство додало до цього списку, були Huawei та ZTE. У 2020 році президент Дональд Трамп підписав Закон про безпечні та надійні телекомунікаційні мережі, згідно з яким оператори повинні замінювати обладнання цих двох виробників.

Того ж року FCC створила програму відшкодування невеликим операторам зв’язку за заміну обладнання, яке закон вважав загрозою національній безпеці. Тоді агентство підрахувало, що виконання наказу обійдеться операторам у понад $1,8 млрд, і згодом виділило $1,9 млрд на покриття відшкодувань.

Як відзначалося вище, до закінчення терміну подачі 28 січня 2022 року, мобільні оператори США надіслали до FCC 181 заявку на фінансову підтримку. На сьогоднішній день у агентства достатньо грошей, щоб задовольнити приблизно третину всіх отриманих вимог. Але Голова FCC Джессіка Розенворсель сподівається, що Конгрес США у повному обсязі профінансує цю програму.