Стартап Nostos Genomics створив штучний інтелект для швидкого розшифрування генетичних захворювань. Компанія використовує електронну хмару, керовану спеціалізованими алгоритмами з елементами штучного інтелекту, для аналізу геному пацієнтів та виявлення генів, що викликають невиліковні захворювання.

За словами розробників, їхня інтелектуальна комп’ютерна система працює більш ніж у 10 разів точніше, ніж кваліфіковані фахівці, і скорочує традиційний 12-годинний процес аналізу всього до двох хвилин.

Для встановлення точного діагнозу лікарі відправляють зразок крові або слини пацієнта в спеціальну лабораторію, де проводиться секвенування ДНК.

Внаслідок цього процесу отримують величезний файл, у якому перераховані всі мутації ДНК проти еталона середньої людини. Не всі аномалії ДНК вказують на генетичне захворювання, а реальні аномалії виявляються генетиками.

Компанія Nostos Genomics завантажує дані ДНК пацієнтів на свою хмарну платформу, де вони починають оброблятись алгоритмами машинного навчання. Ці алгоритми навчаються на основі даних про більш ніж 10 000 захворювань, взятих з результатів секвенування десятків тисяч реальних пацієнтів, та їхнє навчання продовжується в ході цього процесу.

Спочатку виявляються найпомітніші мутації, після чого інформація обробляється другим шаром алгоритмів, які імітують процес ручного аналізу. Різниця між людиною та машиною в тому, що остання не потребує перерв, працює в 10 разів швидше і розроблена таким чином, що не може пропустити жодного важливого параметра в описі ДНК.

На цьому етапі створюється список виявлених відхилень, які можуть спричинити те чи інше захворювання. Ця інформація обробляється останнім 3-м рівнем алгоритмів, де мутації, що викликають захворювання, порівнюються з клінічними даними.

Платформа Nostos Genomics вже використовується у низці провідних європейських лікарень.