Підводні центри обробки даних стають новою тенденцією. Стартап Subsea Cloud пропонує розміщувати центри обробки даних (ЦОД) не в прибережних водах, а на морському або океанському дні на глибині до 3 км. Таке рішення не тільки знизить викиди, тому що виключить витрати на енергію охолодження, але й вважається безпечнішим, ніж аналогічні рішення від Highlander та Microsoft Natick.

Саме фізична безпека є однією з ключових переваг проєкт Subsea Cloud, оскільки на таких глибинах центри обробки даних залишаються недоступними для водолазів та підводних човнів.

Існує лише кілька спеціалізованих пристроїв, здатних працювати за таких умов, і малоймовірно, що з їхньою допомогою можна здійснити непомітну атаку. Тому Subsea Cloud орієнтується на надання послуг для клієнтів у сфері охорони здоров’я та фінансів, а також армії.

Спеціалісти Subsea Cloud стверджують, що вже провели випробування прототипу нових ЦОД на надійність та здатність працювати на глибині 3 км. Такі ЦОД вміщуватимуть до 800 серверів, а самі вони виготовлені з екологічно чистих матеріалів. Заявляється, що навіть у разі розгерметизації вони не завдадуть шкоди морському середовищу.

Компанія поки що не розкриває всіх технічних деталей проєкт. Наприклад, невідомо, як обслуговуватимуться глибоководні центри обробки даних і чи взагалі вони обслуговуватимуться. У команду Subsea Cloud входять чотири спеціалісти з підводних технологій, включаючи засновника. Серед партнерів компанії – Chevron, Laborde Marine та Oracle.