Коли йдеться про друк банкнот, паспортів та інших важливих документів, потрібна техніка друку, яку важко відтворити. Швейцарські вчені з інституту EPFL розробили саме таку технологію: у цьому типі друку матеріал забирається, а не наноситься.

Команда з дослідницького інституту EPFL спочатку поставила собі завдання розробити матеріал, що повністю поглинає світло. Вчені створили прозору підкладку з плексигласу, вкриту шаром алюмінію знизу, фториду магнію в середині та хрому на поверхні.

Товщина кожного шару становить лише кілька нанометрів. Ця комбінація чудово поглинає усі довжини хвиль світла. Це призводить до друку “чорнил”, які сприймаються як “ідеально” чорні.

EPFL Printing

Однак професор Олів’є Мартін з інституту поставив питання, що станеться, якщо використати лазер для видалення хромового шару. Після цього він виявив, що шари фториду магнію та алюмінію, що залишилися, утворюють високовідбивне дзеркало. Видалення цих шарів, своєю чергою, відкрило прозоре оргскло.

Вчені також виявили, що точно контролюючи тривалість впливу лазерного світла, можна не тільки отримати “ідеальні” чорний, дзеркальний і фоновий кольори, але і домогтися тонких градацій між ними, наприклад, від чорного до дзеркального.

На думку дослідників, ця технологія може бути використана у випадках, де безпека та запобігання шахрайству мають першорядне значення — під час друку важливих документів або грошей.