Федеральний резервний банк Бостона та Массачусетський технологічний інститут (MIT) представили перші результати спільного дослідження та розробки програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом, яке може стати основою цифрового долара – офіційної електронної валюти (CBDC) США.

Автори розробки наголошують, що вони не намагаються приймати політичні рішення щодо CBDC і обмежуються технічною стороною питання. Результати, представлені дослідниками, є лише першим етапом багаторічної програми під назвою Project Hamilton.

Завдання спеціалістів MIT — створити гнучке та відмовостійке програмне забезпечення. Сьогодні вже розроблено платформу, здатну обробляти до 1,7 мільйона транзакцій в секунду, при цьому більшість операцій займає менш ніж дві секунди.

Платформа досить гнучка, щоб фахівці могли коригувати її роботу після запуску, погоджуючи її з політичними аспектами, змінюючи структуру мережі та навіть основні цілі CBDC.

На початковому етапі платформа не передбачає ні участі посередників у транзакціях, ні комісій за грошові перекази, але ці функції можуть бути додані пізніше, якщо буде прийнято відповідне політичне рішення.

На наступних етапах творці Project Hamilton планують продовжити вивчення альтернативних архітектур цифрової валюти, а також зосередитись на таких питаннях, як безпека та простота розробки коду.

Вони також хочуть знайти баланс між конфіденційністю та дотриманням закону. Тим часом Федеральна резервна система США активно вивчає можливість запровадження офіційної цифрової валюти.