6 лютого 1952 р., тобто 70 років тому, після смерті свого батька короля Георга VI, 25-річна молода жінка на ім’я Елізабет Александра Мері Віндзор стала королевою найбільшої та однієї з найвпливовіших держав у світі.

Її не готували для цієї ролі, вона навіть не мала титулу герцогині Корнуельської чи принцеси Уельської і до смерті батька була спадкоємицею за припущенням (тобто якби у короля народився син, він би став попереду Елізабет). Однак, Єлизавета II непогано впоралась зі своєю роботою, провівши Велику Британію та Співдружність націй через бурхливі води XX та початку XXI століття.

Інтернет-мозаїка / Веб-календар. 70 років правління королеви Єлизавети II. Королівська колекція

Цікаво, що хоча правління Єлизавети II є одним із найдовших у задокументованій історії людства, це ще не рекорд. 3 70 роками правління Єлизавета II займає лише четверту сходинку цього рейтингу. Попереду князь Ліхтенштейну Йоганн II (1858–1929, 70 років 91 день), король Таїланду Рама ІХ (1946–2016, 70 років 126 днів) та Король-Сонце Людовик XIV (1643–1715, 72 роки 110 днів). Хоча король Франції звісно читер, він почав значно раніше, у віці 5 років.

Редакція «Межі» поздоровляє королеву з ювілеєм, бажає довгих років життя та дякує за підтримку, яку Велика Британія надає Україні у час кризи.

З численних сайтів, присвячених Єлизаветі II та Британському королівському дому загалом, ми хотіли б звернути вашу увагу на сайт Королівської колекції, яким опікується Royal Collection Trust. Це величезна збірка неймовірних артефактів різних часів та народів, що зібрані у королівських палацах Великої Британії та виставляються в багатьох музеях країни по програмі тимчасового запозичення.

У володінні королівської родини понад 1 млн об’єктів – 7 тис. картин, 150 тис. малюнків, 30 тис. акварелей, понад 450 тис. світлин та багато іншого. Іноземні манускрипти, карикатури, фурнітура, прикраси, коштовності, чого тут тільки нема. На сайті Королівської колекції можна ознайомитися з описом 280 438 експонатів, 132 570 з них мають високоякісні фото, які можна розглядати в усіх подробицях. Це одна з найбільших цифрових колекцій арт-об’єктів у світі. Ви можете, наприклад, передивитися 17 500 фотографій, листів та офіційних паперів принца Альберта, чоловіка королеви Вікторії чи колекцію військових мап короля Георга III. Познайомитися з історією королівських садів, або більше дізнатися про жінок-художників XIX століття.

Коротко кажучи, якщо ви невдовзі збираєтесь у Велику Британію не лише за пивом та фіш енд чипс, чи взагалі цікавитесь історією та мистецтвом, зазирніть на сайт Royal Collection Trust.

І так, Боже, бережи Королеву!