Американська компанія Northrop Grumman уклала з Агентством передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) при Пентагоні контракт на розробку віртуального помічника для пілотів гелікоптерів Black Hawk. Він буде використовуватись разом зі шоломами доповненої реальності.

Відзначимо, що пілотам вертольотів доводиться враховувати безліч факторів, особливо коли вони літають близько до будівель, землі, людей або у ворожій зоні. Сьогодні їм зазвичай допомагають прості системи попередження, такі як звукові сигнали про необхідність збільшити висоту. Проте іноді вони є неефективними для екіпажу, який через стрес може просто не звертати на них увагу.

Минулого року DARPA запустило програму PTG (Perceptually-enabled Task Guidance) з дослідження можливостей штучного інтелекту, який допомагав би військовим виконувати складні фізичні й ментальні завдання. Прогнозується, що, наприклад, в авіації такі віртуальні помічники могли б постійно стежити за діями пілота і вказувати на моменти, які вислизнули від його уваги.

На початку лютого Northrop Grumman повідомила, що уклала з DARPA контракт на розробку віртуального помічника для пілотів гелікоптерів Black Hawk. Він буде вбудовуватись у шоломи доповненої реальності, а його завдання полягатиме в тому, аби вказувати пілотам на звичайні та незвичайні зміни у показаннях приладів за допомогою голосу й зрозумілих піктограм (як на ілюстрації нижче). Для цього ШІ у складі AR-гарнітури, зокрема, стежитиме за полем зору пілота й враховуватиме, на що він вже звернув увагу, а на що – ще ні.

Пілоти вертольотів Black Hawk отримають віртуального помічника

Передбачається, що віртуальний помічник дозволить знизити кількість помилкових дій пілотів у звичайних умовах та в умовах підвищеної небезпеки (наприклад, за поганої погоди або вночі) й обумовлених ними катастроф, а також прискорити й збільшити ефективність виконання військових завдань. Крім того, його можна буде використовувати під час навчальних місій.