Коли 12 вересня 2018 року Apple анонсувала Apple Watch Series 4, які могли записувати ЕГК, майже всі провідні американські кардіологи, опитані журналом Cardiology Today, назвали це «a game changer», тобто можливість записувати один канал ЕКГ за допомогою розумного годинника, на їх думку, повністю змінила ситуацію в кардіології.

На перший погляд, така смілива заява може показатися безпідставною. Невже до появи Apple Watch Series 4 не було портативних пристроїв, здатних записувати хоча б один канал ЕКГ?

Звісно, були. На ринку представлені численні непрофесійні пристрої для запису ЕКГ, які призначені для користування самим пацієнтом, не кажучи вже про професійні холтерівські монітори, відомі з шестидесятих років минулого століття.

Невже ЕКГ від Apple має більшу точність вимірювання, ніж в інших пристроїв? Звісно, ні. Навіть навпаки, існує багато пристроїв, як можуть записувати не один канал ЕКГ, а три та навіть дванадцять, і не в той час, коли ви притискуєте палець до кнопки годинника, а весь час, поки пристрій до вас приєднано та увімкнено.

То чому ж саме Apple Watch Series 4 докорінно змінив ситуацію в кардіології? Невже провідні американські кардіологи помилилися, зачаровані епломанією?

Річ у тому, що розумний годинник від Apple – це перший справді масовий носимий неспеціалізований гаджет, який вже знайшов десятки мільйонів користувачів по всьому світу, з можливістю записувати та передавати біосигнали людини через безпровідний інтернет. Це докорінно змінює як обсяги кардіологічної інформації, яка стала доступною для кардіологів, так і саму культуру медичної допомоги — від «періодичної та транзакційної» вона стає «безперервною». Саме таку думку висловив Жагміт Сінгх (Jagmeet Singh), заступник начальника кардіологічного відділення в Массачусетській лікарні загального профілю.

Великі обсяги кардіологічної інформації допомагають науковцям підвищити точність діагностики, а також знайти нові методи діагностувати захворювання на більш ранніх стадіях. Для користувачів Apple Watch, наприклад, реєстрація ЕКГ в будь-яку мить — це раніше не доступна можливість отримати діагноз без жодної затримки, що своєю чергою важко переоцінити для убезпечення від тяжких наслідків. Наприклад, вчасно не діагностована та залишена без належного лікування фібриляція передсердь часто призводить до такої тяжкої хвороби, як інсульт.

Я впевнений, що Apple Watch з ЕКГ — це тільки перша ластівка. В недалекому майбутньому популярними носимими гаджетами будуть постійно моніторити всі важливі показники роботи організму. Це призведе до революції в усій медицині загалом. Від старої періодичної та транзакційної медицини, яка часто запізнюється як з діагнозом, так і з лікуванням, ми перейдемо до нової безперервної превентивної медицини, коли стан людини буде моніторитися 24/7 без зайвого клопоту. При таких умовах діагноз буде ставитися при появі перших же симптомів, а в деяких випадках і до цього часу, і, головне — все це призведе до прориву як у лікуванні, так і в тривалості життя.