3 лютого 2022 року, в присутності президентів України та Туреччини відбулося підписання Рамкової угоди про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній та космічних галузях. Від України цю Рамкову угоду підписав міністр оборони Олексій Рєзніков. Про це повідомляє Defense Express.

Угода передбачає, що Baykar Defence створить дочірнє підприємство, яке втілюватиме в Україні проєкт побудови заводу з виробництва безпілотних літальних апаратів сімейства Bayraktar, а також створення сервісних центрів по обслуговуванню та модернізації БПЛА.

Турецькі інвестори зможуть отримати від Міноборони України земельну ділянку під будівництво заводу безоплатно, строком на 49 років. Завозити комплектуючі, необхідні для організації виробництва Bayraktar, можна буде без сплати мит. Також інвестори зможуть протягом 10 років не сплачувати податок на прибуток, отриманий від проєкту по виробництву БПЛА в Україні.

Україна та Туреччина підписали угоду про спільне виробництво БПЛА Bayraktar

Україна зі свого боку гарантує недоторканність інвестицій, прописує рівень відповідальності чиновників, що можуть зашкодити втіленню проєкту.

Інформація про економічні показники та персонал, залучений до проєкту по будівництву заводу та сервісних центрів буде конфіденційною. Координувати втілення угоди будуть Міноборони та Мінстратегпром України, та Міністерство промисловості та технологій Туреччини. Угода укладається на строк до 1 січня 2035 року.

Україна та Туреччина підписали угоду про спільне виробництво БПЛА Bayraktar

Раніше міністр оборони України Олексій Рєзніков казав, що БПЛА, які почнуть виробляти в Україні, будуть оснащуватися українськими двигунами від Конструкторського бюро «Прогрес» / «Мотор Січ». Але, як відомо, такими двигунами оснащуються турецькі БПЛА наступного покоління, Baykar Bayraktar Akıncı, а не Bayraktar TB2. Тож, будемо сподіватися, що в Україні будуть виготовлятися найновітніші зразки озброєння.

До речі, водночас з підписанням угоди стало відомо, що Збройні Сили України хочуть закупити додаткові розвідувально-ударні безпілотні комплекси Bayraktar TB2, на додачу до наявних у ЗСУ БПЛА цього типу.