Юридичний комітет Сенату затвердив другий за рік законопроєкт про технологічну конкуренцію, який отримав назву Закон про відкриті ринки додатків 20-2 (Open App Markets Act 20-2) і орієнтований на магазини мобільних додатків Apple та Google та їхні обмеження для розробників.

Минулого місяця комісія також проголосувала за розвиток Американського закону про інновації та вибір онлайн (American Innovation and Choice Online Act), який націлений на деякі із тих же цілей, але вплине на більшу частину технологічних компаній, забороняючи їм показувати власні продукти вище конкурентів.

Проходження двох законопроєктів за межі комітету свідчить про широке бажання Конгресу просувати закон, спрямований на великі технологічні компанії. Двопартійна підтримка законопроєкту також є багатообіцяючим знаком для його авторів. У більш масштабному Американському законі про інновації та вибір онлайн шість республіканців проголосували проти його просування.

Прийняття законопроєкту заборонить магазинам додатків із понад 50 мільйонами користувачів у США вимагати від розробників використання своєї платіжної системи, як умови для розповсюдження. Вони також не зможуть заборонити розробникам чи покарати їх за те, що вони пропонують свої програми за різними цінами в інших місцях. Крім того, магазини додатків зобов’яжуть надати розробникам можливість безпосередньо зв’язуватися зі своїми користувачами для законних бізнес-цілей.

Закон про відкриті ринки додатків дозволяє розв’язати основні проблеми, які розробники програм, зокрема Spotify, Epic Games, Basecamp та інші, підняли з приводу оплати Apple і Google за розповсюдження та заборони спілкування з клієнтами або пропонування нижчих цін на власних платформах.

Оператори магазинів додатків звісно виступили проти законопроєкту в початковій формі, попереджаючи, що він може поставити під загрозу конфіденційність споживачів і погіршити їхній досвід.

«Цей законопроєкт може знищити багато переваг для споживачів, які надають поточні платіжні системи, та спотворити конкуренцію, звільняючи ігрові платформи, що означає, що Конгрес намагається штучно вибирати переможців і переможених на висококонкурентному ринку», – сказав Марк Ісаковіц, віцепрезидент Google із питань уряду та державної політики.