Нещодавно дейтінгові застосунки в Нідерландах отримали можливість запропонувати своїм користувачам розраховуватись альтернативними методами, а не тільки через App Store. Через рішення антимонопольного регулятора, Apple було оштрафовано на €5 млн за зловживання домінуючим становищем. І тепер розробники можуть робити посилання на свої сайти або надати таку можливість оплати напряму в застосунку.

Apple надала деякі додаткові деталі, як саме вона дозволить це робити відповідно до юридичного рішення (яке компанія одночасно оскаржує в судовому порядку). Через відповідні API, застосунок має попереджати користувача, що оплата буде здійснюватися не через App Store.

Але найбільш ласим шматочком з цього є “зменшена” комісія. Apple зазвичай стягує 30% комісійних за покупки, зроблені за допомогою системи покупок через додаток. Комісія, яка стягується з альтернативних платіжних систем, встановлена на рівні 27% без урахування податку.

На перший погляд, комісія у 27% не здається переконливим варіантом, коли власна система покупок через додаток Apple проста у використанні та глибоко інтегрована в систему. Apple каже, що таке зниження засноване на ціні, яку сплачує користувач з вирахуванням податку на додану вартість: “це знижена ставка, яка виключає вартість, пов’язану з обробкою платежів та іншою діяльністю”.

Щомісяця розробники будуть повинні надсилати в Apple звіт, у якому перераховуються продажі. Потім компанія надішле рахунки-фактури на свою комісію, яку необхідно сплатити протягом 45 днів.