Багато водіїв по всьому світі ігнорують повну зупинку перед знаком “Стоп”, повільно проїжджаючи його, якщо це дозволяє ситуація. Але правила все одно вимагають повної зупинки, навіть якщо поруч немає інших машин, перехожих тощо.

Минулого жовтня Tesla лімітовано випустила оновлення автопілота, у якого з’явилися опції “манери” поводження на дорозі. Власник міг обирати між трьома рівнями, останній з яких супроводжувався попередженням про те, що транспортний засіб може «частіше змінювати смугу руху, буде притримуватися “обгінної” смуги та може не зупинятися перед знаком “Стоп”, повільно його проїжджаючи”. 

Саме останній пункт призвів до відкликання відповідного програмного забезпечення на 54000 усіх моделей Tesla. Маневр передбачав повільний (~9 км/год) проїзд повз знак “Стоп” без повної зупинки. Машина дозволяла собі таку поведінку, якщо поряд не було інших авто, велосипедистів або пішоходів, для сенсорів було достатньо огляду дороги та перехрестя мало обмеження швидкості до 50 км/год.

Через це Національне управління безпеки дорожнього руху двічі зверталося до Tesla, після чого компанія погодилась відкликати функцію. Наразі невідомо, як само зміниться автопілот: не стане саме повільного проходження знака, чи всього “агресивного” режиму.

Сама компанія зазначає, що їй невідомо про зіткнення, травми, або навіть смертельні випадки, пов’язані з використанням цієї функції. Але все ж повідомить відповідних користувачів листом до 28 березня 2022 року про зміни.

Варто зазначити, що й саме управління не наголошує на якихось неприємних пригодах через цей мод, а лише має занепокоєння стосовно безпеки. Також тут варто зазначити, що подібний проїзд повз відповідний знак може скінчитися штрафом для водія. Функція автопілота все ще знаходиться у стадії бета-тестування, та водії, які користуються нею, мають у будь-який момент бути готові взяти керування на себе.