Міністр фінансів Індії Нірмала Сітхараман оголосила про поступове впровадження цифрової рупії. Центральний банк країни створить технічну основу для державної віртуальної валюти та візьме на себе її регулювання. В уряді впевнені, що електронна рупія дасть суттєвий поштовх розвитку цифрової економіки. Проєкт уже запущений у роботу і буде реалізований протягом наступного фінансового року — у період із квітня 2022 до квітня 2023.

Сітхараман не повідомила подробиць про те, як працюватиме цифрова рупія, і не позначила план її інтеграції в повсякденне життя суспільства, але зазначила, що державна криптовалюта розроблюється «з використанням блокчейну та інших технологій». Як зазначає CNBC, Індія, наряду з Китаєм, може стати однією з перших країн серед найбільших економік світу, які запустять цифрову валюту центрального банку (central bank digital currency; CBDC) у найближчі кілька років.

«Впровадження цифрової валюти центральним банком надасть значний поштовх для цифрової економіки. Цифрова валюта також призведе до більш ефективної та дешевої системи управління грошовими коштами», – підкреслила міністр фінансів.

Слід зазначити, що, як вважають аналітики, впровадження державної криптовалюти – не тільки цифрової рупії, але й будь-якої іншої — не сильно позначиться на повсякденному житті кінцевих споживачів, але значно зміцнить економіку країни. Валюта, побудована на блокчейні, забезпечить безпечніші транзакції та спростить оподаткування. Крім того, однією з головних переваг CBDC стане модернізація платіжної інфраструктури – грошові перекази між компаніями, банками та споживачами стануть миттєвими й дешевшими незалежно від типу транзакції.

Що стосується децентралізованих криптовалют, таких як біткоїн, то влада Індії поки що не сформувала стосовно них остаточну позицію. Втім, Сітхараман та більшість індійських чиновників явно налаштовані скептично — так, на початку минулого року представники Міністерства економіки Індії заявили, що розглядають можливість повної заборони на майнінг та торгівлю будь-якими криптовалютами в країні. До речі, Китай таку заборону вже запровадив:

Втім, через декілька місяців Сітхараман частково переглянула свою позицію і повідомила, що в уряді поки що не заборонятимуть криптовалютну торгівлю. Натомість міністерство хоче запровадити податок у розмірі 30% на купівлю-продаж криптовалют. Наразі відповідний законопроєкт перебуває на експертизі парламенту Індії.