З моменту свого створення зростання кількості користувачів Facebook весь час йшло вгору. Але в середу компанія повідомила про перше квартальне зниження кількості щоденних користувачів по всьому світу, а також про нижче, ніж очікувалося, зростання реклами, через що її акції впали приблизно на 20%.

Масове падіння акцій, яке миттєво знищило ринкову вартість приблизно на $200 мільярдів, показує, що корпоративного ребрендингу Facebook на Meta недостатньо, щоб відвернути інвесторів від проблем у його основному бізнесі соціальних мереж. Мало того, що зростання користувачів Facebook, Instagram і WhatsApp практично не змінилося минулого кварталу, головний додаток Facebook втратив 1 мільйон щоденних користувачів у Північній Америці, де він заробляє найбільше грошей на рекламі. Це падіння призвело до загального скорочення кількості щоденних користувачів Facebook у всьому світі, що, як підтвердив представник компанії, є першим послідовним зниженням в історії компанії.

Meta, як і раніше, неймовірно прибуткова компанія: тільки минулого року вона отримала майже $40 млрд прибутку, в основному коштом реклами. Але вона також витрачає мільярди на Reality Labs, підрозділ, який відповідає за гарнітуру Quest VR, програмне забезпечення VR, майбутні окуляри AR та інші ініціативи, пов’язані з метавсесвітом.

Цей підрозділ втратив $10,2 млрд минулого року і повідомив про доходи в $2,3 млрд — статистика, яка включає продажі Quest і частку покупок додатків VR. Meta досі не розкрила кількість продажів Quest, хоча сторонні оцінки говорять про близько 10 мільйонів одиниць. Під час телефонної розмови з інвесторами в середу Цукерберг сказав, що наступна VR-гарнітура Meta буде випущена наприкінці цього року і перебуватиме у верхній частині цінового сегмента.

Він ясно дав зрозуміти, що має намір збільшити витрати на Reality Labs в найближчі роки та що він бачить комбінацію AR і VR як наступну велику обчислювальну платформу. Зрозуміло, що найбільша проблема, з якою стикається Meta зараз, — це бізнес у соціальних мережах, який сплачує за ці інвестиції.