Швидкість розряду батареї можна вимірювати “на око” за часом роботи, або по завантаженню системи (CPU, GPU, RAM). Але обидва ці методи програють як у точності, так і в зручності у порівнянні зі спостереженням безпосередніх показників розряду батареї.

Цей метод краще і тим, що показник швидше реагує на зміни. І порівнювати його з оцінкою по завантаженню системи взагалі немає сенсу, бо такий метод є дуже неточним і не враховує багато факторів. Наприклад, навантаження на RAM, SSD, та інші компоненти.

То ж роздивимось програми, якими можна безпосередньо побачити показник розряду батареї для кожної з трьох поширених ОС.

Windows

Вимірюємо енергоспоживання ноутбука для оптимізації автономності

Для Windows одним з кращих варіантів перегляду швидкості розряду батареї є безплатна утиліта HWiNFO. Окрім необхідного показника Charge Rate вона також вміє відстежувати майже усі сенсори системи: температури, частоти, навантаження на компоненти, швидкість обертів вентиляторів, ресурс SSD, таймінги пам’яті, power limit для CPU та GPU і багато іншого.

Нас цікавить показник Charge Rate, який можна знайти в розділі Battery. Він має мінус, якщо батарея розряджається, і плюс, якщо ноутбук під’єднано до зарядного пристрою.

В нашому випадку видно, що швидкість розряду батареї становить 4.881 Вт. Цей показник можна приймати як базовий при поточному навантажені системи й починати зачиняти деякі програми, міняти їх налаштування, використовувати альтернативи, щоб перевірити як це вплине на Charge Rate.

Якщо вибрати в контекстному меню Show Graph, ви зможете відстежувати Charge Rate на графіку, що спрощує аналіз.

Linux

Вимірюємо енергоспоживання ноутбука для оптимізації автономності

В Linux найпростішим і універсальним методом, незалежно від вашого дистрибутиву, буде використання powertop. Ця утиліта є в багатьох репозиторіях, тож встановити її дуже легко.

  • sudo apt install powertop  (або аналог цієї команди для вашого дистрибутиву)

Powertop також виводить і оновлює на екрані показник Discharge Rate. Але окрім цього програма вміє оптимізувати й деякі параметри Linux для збільшення автономності. Безумовно рекомендувати ці налаштування кожному користувачу важко, бо працюють вони не на кожному залізі, і інколи збільшення автономності має зворотний бік у вигляді зниженої швидкодії.

Однак якщо вам буде цікаво спробувати, то такі налаштування знаходяться на вкладці Tunables. А за допомогою наступної команди їх можна автоматично перемкнути в “оптимальний” режим, та додати powertop як сервіс, який буде працювати у фоновому режимі.

  • sudo systemctl enable powertop.service && sudo systemctl start powertop.service

macOS

Вимірюємо енергоспоживання ноутбука для оптимізації автономності

Для macOS також є гарна безплатна утиліта coconutBattery яка є найзручнішою в цьому огляді. В ній не потрібно шукати Discharge Rate серед багатьох сенсорів, він показується безпосередньо в головному вікні програми. А в налаштуваннях можна навіть вивести Discharge Rate безпосередньо в меню бар, що спрощує моніторинг цього параметру.

Поради

Оскільки цей невеличкий матеріал намагається бути крос платформним, то навіть починати давати поради по налаштуванню кожної ОС на безлічі можливих конфігурацій заліза немає сенсу. Такі поради не завжди дають результат. Все ж таки за минулі роки, як розробники ОС, так і розробники заліза вже навчились налаштовувати свої продукти на більш менш оптимальну роботу. Проте декілька, можливо не очевидних одразу порад, все ж таки згадаємо.

Ноутбук

Якщо ви тільки плануєте взяти чи оновити ноутбук, то майте на увазі, що в однакових умовах як правило ноутбуки з Linux демонструють найгіршу автономність, а з macOS – найкращу. Windows ноутбуки знаходяться десь у проміжку між ними. Це легко перевірити, якщо виконувати однакові задачі на схожих, а ще краще повністю аналогічних системах. Наприклад запустити Youtube відео на тому самому ноутбуці спочатку в Windows, а потім в Linux. В більшості випадків Linux пропрацює менше. Своєю чергою Windows пропрацює менше ніж Macbook, особливо з процесором M1. В максимально схожих ноутбуках (за кількістю RAM, екраном, розміром батареї й т.д.) автономність Macbook M1 буде в 1.5-2 рази більше ніж у Windows. До цього ж M1 скоріш за все буде навіть швидше працювати.

Як ми вже згадували, Dischare Rate (швидкість розряду) вимірюється в Вт (Ватт). В усіх перелічених програмах також можна дізнатись повну місткість своєї батареї. Зазвичай вона становить 40 – 50 Вт⋅год (Ватт⋅година).

Якщо поділити повну місткість батареї на швидкість розряду, то ви отримаєте кількість годин яку ноутбук може пропрацювати при поточному навантаженні. Наприклад 50 Вт⋅год / 5 Вт = 10 годин. Саме так цей час розраховують і операційні системи.

З цього невеличкого розрахунку витікає можливо не очевидне одразу правило оптимізації. Різниця між 4 Вт та 5 Вт виглядає на перший погляд невеликою, але насправді це різниця між 10 годинами та 12,5 годинами автономної роботи. І чим менше енергоспоживання ноутбука, тим ще більше невеликі зміни впливають на час роботи.

Мінімальний можливий Discharge Rate становить десь 2 Вт, але в реаліях ви його майже ніколи не побачите. Для цього потрібен оптимальний в плані автономності ноутбук, який буде використовуватись у режимі читання, тобто ніяких активних процесів на ньому запущено не буде, а користувач лише буде перегортати сторінки, або повільно передивлятись вебсайт без активного контенту.

Більш реалістичним показником після оптимізації є 4-5 Вт. Можливо 3-3,5 Вт. В такому режимі цілком можливо одночасно використовувати кільках легких програм (браузер, месенджер, музикальний програвач) не виходячи за рамки “бюджету” батареї.

Браузер

Якщо ноутбук для вас це в першу чергу браузер, то зверніть увагу, що найбільш оптимізованим з точки зору використання батареї є системний браузер, тобто Edge для Windows та Safari для macOS. І якщо в macOS різницю між Safari, Firefox та Chrome помітити важко, то в Windows браузер Edge працює довше ніж Firefox та Chrome, навіть попри те що, з браузером Google в них начебто одне коріння. Якщо подумати, то це не дивно, адже Microsoft використовує додаткові можливості для оптимізації інтегрованого в систему браузера.

Деякі вкладки з динамічним контентом можуть використовувати більше ресурсів ніж усі інші статичні сторінки разом узяті. Наприклад, спробуйте зачинити вкладку Gmail і подивіться як це вплине на Discharge Rate.

Веб реклама теж належить до контенту, що може впливати на використання ресурсів. Порада в цьому випадку така ж як і завжди – uBlock Origin.

Якщо ви дивитесь багато Youtube, то спробуйте знизити роздільну здатність з 1080p навіть не до 720p, а до 480p. Це знижує не тільки роздільну здатність, але й кількість кадрів з 60 до 30, і в деяких випадках (наприклад, якщо навантаження впаде з 6 Вт до 4 Вт) може збільшити час роботи ноутбука в 1.5 рази.

Програми

Капітанська порада, але чим менше програм запущено, тим менше використання ресурсів ноутбуку, а отже і батареї. Не ігноруйте навіть невеликі програми, які висять в системному треї, інколи їх закриття знижує Discharge Rate на 0.5 Вт, що цілком може збільшити автономність на одну годину.

У Windows цей процес можна почати з вбудованої статистики, яка показує які програми використовували батарею за останні 24 години найбільше. Для цього потрібно натиснути Win+i на клавіатурі та вибрати ‘Power & battery’ у вікні налаштувань.

Вимірюємо енергоспоживання ноутбука для оптимізації автономності