Розвиток ринку електромобілів зараз стримують два фактори – нестача електронних компонентів та ліміт виготовлення акумуляторів. Ринок літій-іонних акумуляторів для електрокарів становить зараз $27 млрд на рік та продовжує зростати. Високий попит підвищив прибутки виробників акумуляторів і призвів до жорсткої конкуренції. Це не дивно, тому що до 2027 року він може зрости аж до $127 млрд! Сайт Visual Capitalist створив цікаву інфографіку щодо розподілення левових часток цього ринку між усього декількома компаніями.

10 найбільших виробників акумуляторів для електромобілів. Інфографіка

Цікаво, що 10 найбільших виробників акумуляторів для електромобілів сконцентровані у Південно-Східної Азії, точніше в усього трьох країнах – Китаї, Південній Кореї та Японії.

Перше місце з часткою у 32,5% займає китайська CATL (Contemporary Amperex Technology), створена усього 10 років тому. На її акумуляторах їздять електрокари Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen та Volvo. Друге місце у південнокорейської LG Energy Solution з 21,5% ринку. Її батареї використовують Jaguar, Audi, Porsche, Ford та GM. Третя японська Panasonic з часткою у 14,7%. Клієнти японського виробника – Tesla та Toyota.

Цікаво, що ці три компанії утримують майже 70% ринка акумуляторів для електромобілів. Взагалі-то на 10 найбільших виробників батарей припадає 93,9% ринку.

Домінування азійських компаній не подобається уряду США. Разом з виробництвом мікроелектроніки президент Джо Байден хоче збільшити й внутрішнє виробництво акумуляторів. Європейські країни також прагнуть зменшити залежність від Китаю. Американські компанії, такі як Ionic Materials, QuantumScape, Sila Nanotechnologies, Sion Power та Sionic Energy, вже розробляють низку акумуляторних технологій наступного покоління. У будь-якому разі на найближчі роки прогноз для виробників акумуляторів є дуже сприятливим.