В останній тиждень грудня Південна Австралія отримала 100% електроенергії від вітру та сонця. Південна Австралія — ​​це штат, на території якого проживає близько 1,7 мільйона людей, в основному на узбережжі та у столиці штату, Аделаїді.

Штат (як і вся Австралія, власне) розташований у Південній півкулі, де найспекотніші, сухі та вітряні місяці припадають на той час, який жителі Північної півкулі називають “зима”. Сонячна енергія, що отримується при температурі 43°C, щедра, як і енергія вітру, швидкість якого становить в середньому 16 км на годину.

100% протягом тижня: Південна Австралія встановила світовий рекорд із використання “зеленої” енергії

Вітряні турбіни Південної Австралії забезпечили 64,4% електроенергії, фотоелектричні панелі на дахах будинків – 29,5%, а сонячна енергія у масштабах штату склала в середньому 6,2%. Ці показники не дивовижні для тих місць, але це перший випадок, коли таке відбувається багато днів поспіль.

Штат фактично виробив би понад 100% електроенергії від свого попиту, якби не короткочасне скорочення планової генерації, яке знизило загальні показники на 8,2%.