Американські інженери з Мерілендського університету представили квадрокоптер, який підіймається у повітря за допомогою архімедових гвинтівповідомляє CNET. Розробка апарату велась з 2019 року. Спочатку винахідники перевірили теоретичну можливість польоту такого літального засобу у комп`ютерній симуляції, після чого перейшли до тестування прототипів гвинтів, а тепер один із дослідників зібрав дрон й продемонстрував його в дії.

Сам апарат має традиційну конструкцію з чотирма плечима та електродвигунами на їхніх кінцях. Але гвинти у нього не плоскі, а виконані у вигляді спіралей: вони складаються з поздовжнього стрижня, на якому по спіралі встановлені перпендикулярні балки, з’єднані плівкою, яка й утворює тіло гвинта. На демонстраційному відео можна бачити, що дрон здатний злітати й триматися в повітрі, хоч і веде собі не так стабільно, як звичайні квадрокоптери. Однак, для концептуального демонстратора технології це можна пробачити.

Цікаво, що як джерело натхнення автори проєкту називають вертоліт Леонардо да Вінчі. Втім, у його конструкції використовувався лише один архімедів гвинт, тож він, на відміну від представленого дрона або звичайних вертольотів, не міг би стабільно літати через відсутність механізму, здатного компенсувати крутний момент, який впливає на корпус. Як відомо, у гвинтокрилів його компенсує кермовий гвинт, а у квадрокоптерів — самі підйомні гвинти, котрі попарно обертаються у протилежних напрямках.

Американські інженери зібрали квадрокоптер із гвинтами Архімеда
Креслення да Вінчі.

Розробники зазначають, що переваг у представленого підходу декілька. Оскільки спіральні гвинти створюють менш інтенсивний повітряний потік униз, ніж традиційні пропелери, вони підіймають менше пилу та бруду при зльоті або посадці, а також трохи тихіші за аналоги. У перспективі технологію спіральних гвинтів можна доопрацювати й створити на її основі більший літальний апарат, придатний у тому числі для транспортування людей, підкреслюють інженери.