Ізраїльський стартап Tevel представив прототип системи з декількох дронів, які можуть самостійно відрізняти яблука на деревах з-поміж листя, оцінювати їхню стиглість, а потім зривати за допомогою бортового маніпулятора. Окрім самих коптерів, в основі рішення лежить також станція на колесах, до якої літальні апарати підключені за допомогою кабелів. Вона живить дрони й служить кошиком для зібраних фруктів.

За словами інженерів, запропонований ними підхід має декілька переваг. По-перше, він дозволяє автоматизувати процес збору яблук й скоротити витрати на сезонних робітників, котрих зазвичай не вистачає і навіть доводиться наймати за кордоном. Крім того, робопрацівники не вимагають відпочинку час від часу й згодні працювати навіть по ночах, їх не треба годувати, заселяти в оселю й лікувати, якщо станеться нещасний випадок. По-друге, штучний інтелект більш уважний до збору врожаю та краще оцінює стан яблук, завдяки чому суттєво знижується кількість фруктів, які були зібрані надто рано (недозрілі) або занадто пізно (переспілі), й, як наслідок, зменшуються збитки.

Дрони ізраїльського стартапу Tevel самостійно оцінюють стиглість яблук й збирають врожай

На демонстраційному відео нижче можна побачити розробку в дії. Поки візок повільно котиться яблуневим садом за заздалегідь зазначеним маршрутом, дрони працюють з деревами. Виявивши стиглий фрукт, літальний апарат за допомогою метрового маніпулятора збирає його й, орієнтуючись по QR-кодах на станції, скидає на визначений майданчик (слід зазначити, що на промо фото зображені дрони з хватальними маніпуляторами, тоді як на відео апарати обладнані маніпуляторами, що працюють за принципом пилотяга).

 

Свої напрацювання стартап збирається не продавати, а здавати в оренду, беручи на себе не лише постачання всієї необхідної апаратури, але і її обслуговування. Основні потенційні клієнти компанії — власники промислових садів. Наразі система недоступна для комерційного використання, але пізніше цього року Tevel має намір почати реалізацію пілотних проєктів в Іспанії, США та Італії. В майбутньому ізраїльскі інженери хочуть навчити дронів збирати також авокадо й апельсини.