Мініатюризація мобільної техніки змушує виробників йти на компроміси, один з яких – відмова від зайвих портів, які просто не вміщаються вже в занадто тонкі смартфони та ноутбуки. Давно вже було зрозуміло, що колись ми побачимо смартфон та ноутбук взагалі без портів, навіть зарядних. Схоже, це може статися досить скоро.

Craob X – перший ноутбук взагалі без портів

Craob X – перший у світі ноутбук взагалі без портів, що й не дивно, враховуючи що лептоп масою близько 800 г має товщину усього 7 мм. Тобто виробники пристрою пропонують покладатися винятково на бездротові інтерфейси. Тут нема навіть порту для зарядного пристрою, Craob X заряджається бездротовою зарядкою, яка за допомогою магнітів кріпиться зі зворотного боку екрана. Як швидко на кришці з’являться подряпини, і як швидко почне вигорати екран від надмірного нагріву, розробники замовчують.

Craob X – перший ноутбук взагалі без портів

Насправді порти у Craob X є, але вони винесені на ту саму бездротову зарядку, яка може слугувати також як бездротовий порт-хаб. Тут є роз’єми USB-A, USB-C, Thunderbolt, роз’єм для навушників та навіть SD-рідер.

Craob X – перший ноутбук взагалі без портів

Основні ж характеристики Craob X такі:

  • процесор Intel Core i7-1280P до 12-го покоління;
  • графічний процесор Intel Iris Xe;
  • 4K UHD+ дисплей 13,3-дюймів;
  • До 32 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5 RAM;
  • SSD PCIe 4.0 x4 ємністю до 2 ТБ;
  • Intel WiFi 6E

Craob X – перший ноутбук взагалі без портів

Хоч ноутбук Craob X і викликає деякі питання та виглядає лише як концепт, на сайті Craob стоїть позначка Coming soon, але ніякої дати чи ціни поки що нема.

У будь-якому разі, ноутбуки, смартфони та інші мобільні пристрої зовсім без портів в решті решт з’являться та стануть домінуючими, незалежно від нашого бажання. Саме до цього все йде.