Про такі наміри повідомляє Defense Express з посиланням на інтерв’ю прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького польській інформагенції PAP. Остаточні домовленості можуть бути досягнуті під час візиту прем’єр-міністра Польщі до Києва який відбувається прямо зараз.

За словами пана Моравецького, переносні зенітно-ракетні комплекси Grom та боєприпаси до систем протиповітряної оборони Польща планує передати Україні в рамках програми військової допомоги. Армія Польщі, як і Збройні Сили України, досі використовує радянські артилерійські системи ППО ЗУ-23-2 та ЗУ-23-4 «Шилка». Схоже, мова йде саме про ці боєприпаси.

Польща збирається передати Україні ПЗРК Grom

Щодо ПЗРК Grom, то цей переносний зенітно-ракетний комплекс розроблений у компанії Mesko у 1995 р. на базі ПЗРК «Ігла», та призначений для ураження низьколітаючих гелікоптерів та літаків. У грудні 2021 р. Mesko заявила про виробництво 3000 систем Grom.

ПЗРК Grom використовують збройні сили Польщі, Литви, Індонезії та Грузії. Саме під час російсько-грузинської війни 2008 р. комплекси пройшли бойове хрещення. Було випущено 12 ракет, з яких 9 влучили в цілі й, швидше за все, одна з них збила російський Су-25.