Американські інженери розробили дрон, який запускається пострілом з пневматичної гармати. Відео випробувань безпілотника опубліковано на YouTube-каналі одного з інженерів, а опис проєкту доступний на сайті Техаського університету A&M.

На відміну від традиційних мультикоптерів, нове рішення має витягнутий циліндричний корпус і побудоване за співвісною схемою, згідно з якою два пропелери розташовуються один над одним. Перед запуском незвичний коптер поміщують у гармату, складаючи його гвинти вздовж корпусу.

Під час запуску гармата виштовхує дрон потоком повітря зі швидкістю 16 метрів за секунду, після чого в апарата є трохи часу на розгортання. Фактично коптер починає розкручувати гвинти вже в першу секунду, а ще приблизно через три – стабілізує своє положення на висоті кілька десятків метрів. Після цього дроном можна дистанційно управляти, а також приймати сигнал з його бортових камер, спрямованих вниз. Інженери навіть показали, що їхня розробка здатна досить стабільно зависати на місці, завдяки чому на невеликій висоті її можна схопити рукою.

Основні переваги запропонованого підходу – економія заряду батареї, який не витрачається на зліт, й здатність апарату досягати необхідної висоти та потрібних координат набагато швидше, ніж традиційні коптери, що стартують з землі самостійно. У майбутньому інженери планують представити дрон, який можна буде запускати у тому числі з 40-мм гранатометів.