Китайський розробник безпілотних автомобілів AutoX досяг нового рубежу у розгортанні власного сервісу роботаксі. Як повідомляє портал Gizmochina, служба компанії, що базується в Шеньчжені, тепер працює на загальній площі понад 1000 км². Причому частина сервісу вже повністю перейшла на автопілот, у той час, як інша частина, як і раніше, їздить під наглядом людей-операторів.

Як і багато інших розробників автопілотів, AutoX спеціалізується на автомобільних технологіях четвертого рівня автономності – тобто на повністю безпілотному транспорті, який може пересуватися без допомоги людини заздалегідь схваленими маршрутами. У реалізації цієї концепції компанія покладається на розмічені дороги, алгоритми машинного навчання та набір обладнання, до якого входять камери, радари та лідари. Автомобілі AutoX обмежені швидкістю до 80 км/год, не бояться туману й дощу, працюють як вдень, так і вночі та здатні автономно реагувати на різні нестандартні обставини, наприклад, самостійно здати назад, аби пропустити зустрічний автомобіль у вузькому провулку.

Сервіс AutoX з доволі тривіальною назвою RoboTaxi, запущений у січні минулого року, працює за тими ж принципами, що і таксі від Uber. Схвалені користувачі замовляють машину через мобільний додаток, після чого безпілотник приїжджає на вказану точку, розблоковує двері та доставляє людину до пункту призначення. Оскільки у службі відсутні водії, клієнт повинен підтвердити готовність до поїздки через дисплей усередині машини та оплатити подорож за допомогою застосунку.

За даними самої компанії, безпілотні автомобілі AutoX здатні пересуватися як невеликими провулками, так і перевантаженими вулицями й швидкісними шосе. А з недавнього часу цей список поповнила приміська місцевість, яка у Китаї зазвичай має доволі хаотичний пішохідний та автомобільний рух.

На демонстраційному відео нижче можна побачити, як робомобіль AutoX долає протягом шести годин шлях від комерційного центру Шеньчженя до Міжнародного аеропорту Шеньчжень-Баоань у час пік. Спочатку автомобіль їде вулицями мегаполісу повністю автономно, потім в автівку сідає страхуючий оператор. Як пояснює стартап, це пов’язано з тим, що по центру міста безпілотник має право пересуватись без оператора за кермом, проте за його межами місцева влада дозволяє використовувати автопілот лише з людиною за кермом.

У найближчому майбутньому AutoX продовжить розширювати повністю безпілотну зону у Шеньчжені, поступово відмовляючись від страхуючих операторів у автомобілях, а також планує впровадити аналогічний рівень сервісу в інших містах Китаю, таких як Пекін, Шанхай та Гуанчжоу, де робомобілі стартапу наразі працюють зі значно більшими обмеженнями. Кінцева мета компанії – почати надавати свої послуги на рівні традиційних сервісів таксі на всій території КНР.

За прогнозами аналітиків з McKinsey, упродовж наступних 20 років сервіси роботаксі у Китаї згенерують близько $1,1 трлн доходу.