Космос недешева розвага. Принаймні так було до появи на цьому ринку Ілона Маска та багаторазових ракет SpaceX.

Сьогодні, в першу чергу завдяки нахабству та самовпевненості Маска, вартість доставки одного кілограма вантажу на навколоземну орбіту в 10 разів нижче, ніж десять років тому. Сайт Visual Capitalist створив цікаву інфографіку, щоб проілюструвати вплив SpaceX на ринок «космічних перевозок».

Вартість польоту в космос до і після SpaceX. Інфографіка

Зверніть увагу, вартість доставки за допомогою ракети-носія «Ангара» тут здебільшого теоретична, так само як і вартість доставки для SpaceX Starship. «Ангара» все ще проходить льотні випробування, останнє з яких завершилося невдало. Крім того, зауважте, що шкала по вертикальній осі логарифмічна.

Наразі найменша вартість доставки 1 кг вантажу на низьку навколоземну орбіту становить $2 720 для SpaceX Falcon 9 та $1 400 для Falcon Heavy. Щодо SpaceX Starship, теоретично ця ракета дозволить знизити вартість доставки до $200, а то й менше. Ось це вже справжня наукова фантастика!

Щодо інших цікавих цифр. Вартість місячної програми NASA – $28 млрд у цінах 60-х років минулого століття. З урахуванням інфляції сьогодні це десь $288 млрд. Здається, зараз компанія Маска зможе провернути те саме за суму у 10-20 разів менше. Подивимось, буде цікаво.