Swatch Internet Time або .beat time – це концепт єдиного десяткового Інтернет-часу запропонований у жовтні 1998 р. швейцарською компанією виробником годинників Swatch.

Згідно з концепцією доба поділена на 1000 «биттів» (beat – пульсація, биття, ритм). Кожне биття дорівнює одній десятковій хвилині у французькій революційній десятковій системі часу (1793–1795) і триває 1 хвилину 26,4 секунди (86,4 секунди) за стандартним часом. Час позначається як 3-значне число до 1000 з відліком від півночі. Символ інтернет-часу – @. Таким чином, початок доби, 00:00:00 – це @000, а кінець, 23:59:59 – @999. Сторонніми розробниками була запропонована дрібніша одиниця, сантибиття, рівне 864 мілісекундам.

Головна ідея Swatch Internet Time – єдиний час для усієї планети. Ніяких часових зон, ніякого зимового та літнього часу. Зустріч призначена, скажімо, на @400 почнеться у @400 для кожного з учасників, байдуже у якій точці планети він знаходиться. За точку відліку прийнято меридіан швейцарського міста Біль у кантоні Берн, де знаходиться штаб-квартира Swatch.

Інтернет-мозаїка. Swatch Internet Time

Протягом 1999 року Swatch випустила кілька моделей годинників під маркою Swatch .beat, які показували час у биттях, а також стандартний час, і навіть переконала декілька вебсайтів (наприклад, CNN.com) використовувати новий формат. Swatch Internet Time використовувалось як довідник часу в ICQ та MMORPG Phantasy Star Online. У березні 2001 року Ericsson випустила мобільний телефон T20e, який надав користувачеві можливість відображати інтернет-час. У 2016 році Swatch випустила смартгодинник Touch Zero Two із функцією Swatch Internet Time.

На жаль, Swatch Internet Time не став індустріальним стандартом, та зараз майже не використовується. Але Swatch продовжує підтримувати свою концепцію на сайті swatchclock.com, тож якщо вам цікаво скільки зараз биттів, ласкаво просимо.

Крім відображення часу у биттях сайт пропонує наскрізний відлік часу від моменту його запровадження 23 жовтня 1998 року, так зване Epoch Time. І, звісно, тут є конвертор звичайного часу у биття та назворот.

Swatch все ще стверджує, що Swatch Internet Time – це час майбутнього. І закликає приєднуватися до революції. Насправді це лише кумедний артефакт доби раннього інтернету, як і інші спроби запровадити десятковий час, він навряд чи буде прийнятий широким загалом.