Наприкінці січня 2022 р. ПрАТ НВО «Практика», що виробляє броньовані бойові колісні машини (ББКМ) «Козак» для українського війська, продемонструвала керівництву Збройних сил України свою новітню розробку, ББКМ «Козак-7». Про це доповідає Defense Express.

При тому самому бронюванні «Козак-7» має меншу масу ніж «Козак-2М1» та більш потужний двигун, що дозволяє збільшити швидкість та маневреність машини. Корисне навантаження ББКМ «Козак-7» – до 9 тонн, а використання 330-сильного турбодизеля V8 з об’ємом у 6,7-літрів у поєднанні з 10-ступеневою автоматичною коробкою передач дозволяє розвивати питому потужність у 27,5 к.с./т та швидкість до 150 км/год. Шасі може використовуватися для створення цілого сімейства військових машин у тому числі й спеціалізованих (командно-штабних, пунктів управління, протитанкових комплексів, медичних тощо). «Козак-7» може перевозити до 9 військовослужбовців.

«Козак-7» – нова версія броньованої бойової колісної машини «Козак-2М1»

Зразок ББКМ «Козак-7» розроблено для іноземного замовника за індивідуальним технічним завданням, і у березні 2022 р. відправиться на престижну міжнародну виставку озброєнь World Defense Show у Саудівську Аравію.

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний та начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Сергій Шаптала оглянули новий ББКМ та підтвердили зацікавленість армії у продукції такого класу.

Потужності ПрАТ НВО «Практика» дозволяють виготовляти 150-200 машин подібного класу на рік, а у разі потреби й більше. У 2021 році підприємство виготовило близько 150 машин як для внутрішнього ринку, так і на експорт.

На початку грудня 2021 р. підрозділи ССО, ВМС та ДШВ ЗС України отримали 44 нові бронемашини «Козак-2М1».