На зустрічі комітету з аерокосмічної безпеки NASA було озвучено плани приватної космічної компанії SpaceX на 2022 рік: 52 польоти — тобто стільки ж, скільки тижнів у році. Це на 21 запуск більше, ніж торішній рекорд. Три з них уже відбулися у січні. Четвертий відбудеться цієї ночі.

Як зазначає видання The Verge, SpaceX — провідний партнер NASA у пілотованих польотах. Компанія займається доставкою астронавтів та вантажів на МКС на борту корабля Crew Dragon, а також активно розробляє надважку ракету-носій нового покоління Starship, яка зможе возити людей на Місяць та Марс.

“NASA та SpaceX у 2022 році повинні постаратися не стати жертвами власного успіху, — заявив Сенді Магнус, колишній астронавт NASA та член Консультаційної ради з аерокосмічної безпеки при NASA. — На цей рік SpaceX має амбітний маніфест на 52 запуски. Це неймовірні темпи”.

У SpaceX багато клієнтів, крім NASA. Компанія періодично відправляє супутники на замовлення Міністерства оборони, інших американських приватних та закордонних фірм. Значна частка запусків припадає на потреби власного дочірнього проєкту Starlink, який крок за кроком виводить на орбіту партії супутників у рамках ініціативи по забезпеченню доступу до інтернету з будь-яких куточків планети. Кожні кілька тижнів SpaceX запускає приблизно 50-60 супутників Starlink.

Втім, плани космічних польотів мають тенденцію змінюватися, і немає жодної гарантії, що заявлені 52 запуски неодмінно відбудуться. Так, минулого року Ілон Маск збирався досягти відмітки у 48 запусків, але фактично вийшло здійснити лише 31. Окрім того, члени комісії NASA нагадали про важливість дотримання заходів безпеки, а також вказали на небезпечність гонитви за рекордами заради рекордів.

“І NASA, і SpaceX повинні переконатися, що місіям агентства приділяється достатньо уваги та гарантується належна пріоритетність, — підкреслив Магнус. — Вказаний SpaceX темп повинен реалізовуватися при виконанні усіх вимог безпеки”.