Як повідомляє сайт ЦТС з посиланням на повідомлення Національного антарктичного наукового центру, сьогодні 28 січня 2022 р., з Одеси, криголам «Ноосфера» (колишній флагман Британської антарктичної служби RRS James Clark Ross) вперше вирушить до Антарктиди під українським прапором.

Судно RRS James Clark Ross було збудовано у 1990 році та отримало ім’я на честь британського моряка та полярного дослідника XIX сторіччя Джеймса Кларка Росса. У 2021 році Україна придбала судно за $5 млн.

29 жовтня 2021 р. корабель отримав нову назву «Ноосфера». Криголам пройшов техобслуговування у Чорноморську, а на початку січня 2022 р. завершив ходові випробування.

Науково-дослідне судно «Ноосфера» може рухатися крізь шар льоду товщиною до 4 м в екстремальних умовах і працює в штатному режимі в крижаному шарі товщиною до 1,5 м. Судно має довжину майже 100 м і водотоннажність 5732 тонн. На борту «Ноосфера» є кілька лабораторій, що спеціалізується на морських біологічних, океанографічних та геофізичних дослідженнях. Екіпаж криголама 20 осіб, крім того, корабель може взяти на борт кілька десятків науковців.

Крім припасів та науковців криголам «Ноосфера» доставить на антарктичну станцію «Академік Вернадський» конструкції для арт-інсталяції «Дім. Спогади», які перетворять старий паливний бак станції у начебто малюнок з металу, що окреслює обриси української хати. До пандемії станцію «Академік Вернадський» регулярно відвідували круїзні судна, а туристи сходили на берег. Старий бак часто потрапляв на туристичні фотографії тому в Національному антарктичному науковому центрі вирішили покращити його зовнішній вигляд.