Інженери Facebook додали наскрізне шифрування (end-to-end encryption, E2EE) в Messenger ще у 2016 році, проте поширення цієї функції було досить обмеженим. Зараз вже і Facebook називається Meta, і ситуація з кібербезпекою у світі серйозно змінилася, тому важливу функцію нарешті відкрили для всіх користувачів.

E2EE – це значний крок уперед у порівнянні з шифруванням на стороні сервера та вважається золотим стандартом конфіденційності та безпеки. У разі шифрування на стороні сервера постачальник послуг має ключ, який можна використовувати для розшифровування даних. В результаті ви ніколи не можете бути впевнені в тому, хто має доступ до ваших даних та повідомлень.

У Facebook Messenger з’явилося наскрізне шифрування для всіх (і дещо ще)

Однак під час використання E2EE ваші дані шифруються таким чином, що тільки ви та людина, з якою спілкуєтеся, можуть прочитати ваше повідомлення. Навіть провайдер, послугами якого ви користуєтеся, не може перехопити та прочитати ваші повідомлення. Нема потреби говорити, що хоча E2EE пропонує неперевершену безпеку, розробникам стає складніше додати функції, які є звичайною справою в сервісах, що не використовують E2EE.

Попри технічні труднощі, крім повного розгортання функції, Messenger також пропонує кілька нових можливостей. Тепер у зашифрованих чатах можна використовувати GIF-файли, наліпки, реакції та довге натискання для відповіді або пересилання повідомлень. Зашифровані чати також підтримують значки верифікації, щоб люди могли ідентифікувати справжні облікові записи.

Є два способи, якими користувачі Messenger можуть вибрати безпечні чати:

  1. у режимі зникнення, змахнувши вгору по чинному чату;
  2. первісна версія, яка була представлена у 2016 році як Secret Conversations.

Крім того, відтепер Messenger надає повідомлення про те, що опонент зробив знімок з екрана (скриншот) у режимі зникнення повідомлень. Це надає додатковий рівень конфіденційності та безпеки до таких повідомлень.