Американський стартап Elroy Air представив передсерійну версію свого гібридного вантажного VTOL-дрона Chaparral. Новий апарат виконаний за літаковою схемою. Для вертикальних зльоту і посадки він використовує 8 вентиляторів, що розташовані на чотирьох балках по боках від фюзеляжу, а для горизонтального польоту у нього є чотири гвинти на високому крилі. Усі рушії повністю електричні, але живляться від бортового газотурбінного генератора.

У контейнері під фюзеляжем, який своєю формою нагадує каное, дрон може перевозити вантаж масою до 225 кг на відстань до 482 км. Для посадки йому достатньо вільної ділянки площею 4.6 м². Цікаво, що вантажний контейнер, розроблений спеціально під Chaparral, має модульний дизайн: після посадки апарат відстібає ящик, тож його можна вийняти з-під апарата і на його місце поставити інший з новим вантажем, щоб відразу відправити безпілотник у зворотному напрямку або у нове місце призначення.

Elroy Air представив передсерійну версію свого гібридного вантажного дрона Chaparral

Elroy Air стверджує, що уклала контракти на виробництво вже понад 500 Chaparral. Основні клієнти стартапу — це поштові оператори, військові та компанії, які працюють у гуманітарній сфері. Серед них, наприклад, американський регіональний авіаперевізник Mesa Airlines, що збирається замовити 150 дронів для власного сервісу експрес-доставки медикаментів та інших товарів у сільські райони. Також стартап співпрацює з ВПС США за програмою Agility Prime: військові за допомогою дронів хочуть знизити кількість персоналу, залученого у логістичній сфері.

На додаток, логістична компанія AYR Logistics, що співпрацює з такими організаціями, як ООН та Всесвітня продовольча програма, за різноманітними гуманітарними ініціативами, планує придбати до 100 Chaparral. Таким чином підприємство сподівається знизити витрати на доставку та ризики для і так нечисленних співробітників, особливо коли мова йде про доставку вантажів у віддаленні, сільські та важкодоступні місцевості, а також у регіони з ненадійними дорогами, де, до того ж іноді ніде посадити гелікоптер.