ВМС США вперше застосували палубний безпілотний гелікоптер MQ-8C Fire Scout у бойовому розгортанні. Як повідомляє Northrop Grumman, це сталося 14 грудня на борту прибережного бойового корабля USS Milwaukee (LCS-5).

Зазначимо, що американське військово-промислове підприємство Northrop Grumman розробляє MQ-8C Fire Scout з 2012 року. Випробування апарату завершилися у 2015 році, а у 2019 ВМС США прийняли його на озброєння. Військові хочуть замінити ним застарілі безпілотники MQ-8B, виконані на базі легких вертольотів Schweizer 333.

Палубний безпілотний вертоліт MQ-8C Fire Scout взяв участь у бойовому розгортанні

В основі MQ-8C Fire Scout лежить багатоцільовий вертоліт Bell 407. Замість крісел і традиційних бортових систем інженери встановили на ньому системи дистанційного керування, різноманітну спостережну й розвідувальну апаратуру, а також додаткові паливні баки. Безпілотний вертоліт може перебувати у повітрі до 12 годин, долати без дозаправлення до 1850 км та нести до 318 кілограмів корисного навантаження. Його дальність дії при цьому обмежена каналом управління і становить 278 кілометрів.

Палубний безпілотний вертоліт MQ-8C Fire Scout взяв участь у бойовому розгортанні

У стандартне оснащення MQ-8C Fire Scout входить, серед іншого, станція радіолокації з активними фазованими решітками. Вона дозволяє йому з високою точністю виявляти надводні цілі на великих відстанях (до 370 км) і в будь-яких погодних умовах. Також на гелікоптері встановлено потужний електронно-оптичний та інфрачервоний комплекс. Завдяки цьому, окрім розвідки, апарат можна використовувати у тому числі для цілевказування. На додачу, під час випробувань минулого року безпілотник ніс та скидав у воду гідроакустичні буї для пошуку підводних човнів.

Військово-морські сили США вперше застосували MQ-8C Fire Scout у бойовому розгортанні 14 грудня минулого року на борту літорального корабля USS Milwaukee (LCS-5). Керівник програми ВМС США з багатозадачних тактичних безпілотних повітряних систем Ерік Содерберг заявив, що безпілотник “виправдовує очікування”. На даному етапі військові планують використовувати вертоліт у рамках розвідувальних місій за межами дії радару материнського бойового судна, а також для спільної роботи з палубними пілотованими гелікоптерами MH-60R/S Seahawk, які не мають власного радара.

Палубний безпілотний вертоліт MQ-8C Fire Scout взяв участь у бойовому розгортанні
Корабель USS Milwaukee (LCS-5).