Рубрика Інтернет-мозаїка з’явилася в ДПК в жовтні 2001 р., коли інтернет в Україні був ще вдивовижу. Майже постійний ведучий рубрики Алекс Птиця знайомив читачів з найцікавішими сайтами Мережі, тому що хоч Google Search вже існував, він був тоді ще досить невмілий та кволий. Зараз в нас є інша проблема – сайтів у Мережі стало занадто багато, тому деякі цікаві та корисні посилання можуть загубитися й навіть з потужним інструментом Google їх не завжди легко знайти знову. Тому ми вирішили відродити цей розділ на «Межі».

І найперше звернемо вашу увагу на сайт, який треба ретельно вивчати кожному свідомому громадянину нашої країни, що б не забувати, чого вартувало здобуття незалежності і хто завжди був та залишається ворогом України. Це Електронний архів українського визвольного руху.

Електронний архів українського визвольного руху – це спільний проєкт Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету ім. І. Франка та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Інтернет-мозаїка. Електронний архів українського визвольного руху

Тут зібрані документи та матеріали, що висвітлюють діяльність організацій українського визвольного руху: збройного підпілля (Організація Українських Націоналістів, Українська Повстанська Армія, Українська Головна Визвольна Рада тощо), дисидентського та масового національно-демократичного руху в другій половині XX ст. Крім того, тут є і документи репресивних структур окупаційних режимів – НКВС–МДБ–КДБ, німецького гестапо та служби безпеки тощо.

Серед матеріалів сайту безліч страшних документів, які можуть зацікавити не лише фахівців та науковців, а усіх, хто небайдужий до власної історії. Як то колекція світлин вояків УГА, доповіді агентів ОГПУ про листи та враження іноземних дипломатів про Голодомор (1932–1933), документи репресованих в СРСР міністрів УНР (1917–1921), документи КДБ про «незаконне» повернення кримських татар із вигнання на батьківщину (1962–1991), звіти КДБ, що доводять факт приховування аварії на Чорнобильській АЕС (1986–1991); архіви КДБ щодо спроб боротьби з пам’яттю жертв Бабиного яру та багато інших документів.

Одне з останніх надбань архіву – розсекречені навчальні матеріали спецслужб СРСР з колишнього архіву КДБ, серед яких, зокрема, підручники по боротьбі з українським, білоруським, литовським, латиським, естонським та іншими «буржуазними націоналізмами».

Наразі на сайті Електронного архіву українського визвольного руху 32 561 оцифрованих документів за період з 1910 по 1991 рр.