Міжнародна компанія експрес-доставки товарів та вантажів DHL оголосила про покупку партії робовантажників Stretch виробництва Boston Dynamics. Підприємства уклали багаторічну угоду, у рамках якої DHL виплатить $15 млн, а Boston Dynamics протягом наступних трьох років поставить роботів на її склади у Північній Америці. Яку саме кількість роботів отримає логістичний оператор, сторони не уточнюють.

Спочатку роботи займуться розвантаженням вантажних автомобілів. У більш віддаленому майбутньому їх планують почати використовувати й для інших складських доручень. Передбачається, що завдяки роботам DHL підвищить ефективність роботи своїх сортувальних центрів та якість обслуговування клієнтів, а також зробить працю на своїх складах безпечнішою для співробітників, автоматизувавши виконання важких фізичних завдань. Крім того, таким чином компанія планує хоча б частково розв’язати проблему з масовим дефіцитом робочої сили у США: так, минулого року американська транспортно-логістична галузь повідомила про рекордні 490 000 вакансій.

Робот-вантажник Stretch був представлений у березні 2021 року. Він оснащений компактною мобільною базою, що може рухатись у всі боки, системами комп’ютерного зору, спеціальним легким захватом, а також алгоритмами, що здатні працювати з різними типами та розмірами коробок, самостійно ідентифікуючи їх без попереднього програмування. За словами розробників, Stretch під силу правильно виконувати свої функції, навіть якщо коробки лежать невпорядковано. Крім того, він підійме коробку, якщо вона раптом впала.

Згідно зі специфікаціями, Stretch може переміщати до 800 ящиків за годину, працює до восьми годин без підзарядки та не потребує спеціальних умов роботи або інфраструктури, самостійно об’їжджаючи перешкоди й орієнтуючись у складських проходах в процесі пересування у потрібне місце складу, де необхідно завантажити чи розвантажити коробки. Його роборука має сім ступенів свободи, а присоски на її кінці дозволяють апарату захоплювати та підіймати вантажі вагою до 23 кг. Управляти роботом «може будь-яка людина після кількох годин навчання». Вартість Stretch наразі не розкривається.