Про це йдеться у доповіді Міністерство торгівлі США, що була оприлюднена 25 січня 2022 р. Доповідь ґрунтується на опитуванні 150 американських виробників.

Американські компанії мають у своєму розпорядженні напівпровідників у середньому менше ніж на п’ять днів, що робить їх вразливими до зупинки виробництва та будь-якого іншого порушення ланцюга поставок, – йдеться в доповіді. Навіть короткочасний збій у роботі ключових заводів на Тайвані, у Південній Кореї або Малайзії може призвести до зупинки виробництва в США. Ще у 2019 році запаси напівпровідників у компаній складали не менш 40 днів.

Згідно з доповіддю попит на напівпровідникову продукцію за два останніх роки зріс на 17%. Ситуацію сильно ускладнила пандемія COVID-19, а також загальний інтерес до криптовалютного ринку. Більшість керівників компаній зійшлися на думці, що дефіцит чіпів збережеться до другої половини 2022 року, а випуск деяких пристроїв доведеться відкласти до 2023 р. через брак комплектуючих.

Найбільш дефіцитними компонентами стали мікроконтролери на базі застарілих логічних схем, особливо для автомобілів та медичних приладів; аналогові деталі для радіочастотних датчиків; фотоматриць; контролерів живлення; а також оптоелектронні чіпи.

І хоч компанії-виробники чипів вкладають рекордні кошти в розширення потужностей, $150 млрд лише у 2021 р., цього замало, щоб швидко виправити положення.

Президент Джо Байден має намір інвестувати $52 млрд у дослідження та виробництво напівпровідників в США, але, хоча Сенат США схвалив відповідний законопроєкт, Палата представників ще не зробила цього. «Ланцюжок поставок напівпровідників залишається крихким, тому важливо, щоб Конгрес якнайшвидше схвалив фінансування», – наголосила міністр торгівлі США Джина Раймондо.