Японська компанія Casio представила музичний синтезатор, який може доповнювати музику голосом. Для цього користувачеві потрібно ввести текст на смартфоні, після чого вокал «вбудується» у звук синтезатора і буде відтворюватися при натисканні на клавіші.

Відзначимо, що зазвичай синтезатори використовуються для виконання мелодії, але в них також часто додають мікрофон з вокодером. Останній модулює голос у звуки синтезатора, роблячи його “роботизованим”. Цей спосіб часто використовували такі музиканти, як, наприклад, Daft Punk.

Casio представила синтезатор, який вміє підспівувати музикантові, синтезуючи голос у вигляді модульованих акордів — по суті, працюючи як вокодер і при цьому знімаючи з виконавця необхідність співати у мікрофон. На самому синтезаторі немає клавіатури із символами алфавіту – текст для апарату необхідно задавати у спеціальному додатку для смартфона. У ньому відтворення вокалу прив’язується до натискань клавіш, причому користувачеві доступні два режими: у першому натискання клавіші синтезатора запускає все слово або фразу, тоді як у другому лише один склад, що дозволяє створювати найрізноманітніші ефекти.

Музичний синтезатор від Casio здатен синтезувати спів

За замовчуванням у синтезаторі доступно 22 різновиди поліфонічного вокалу, такі як робоголос, хор, шепотіння, а також деякі налаштування їхніх параметрів, наприклад, вік, вібрато та діапазон, якими можна керувати прямо з синтезатора. Система синтезу підтримує англійську та японську мови. Попри те, що синтезатор може з’єднуватися з іншими пристроями у тому числі по Bluetooth, переносити набраний текст та параметри з мобільного додатку необхідно через кабель USB.

Стандартні функції новинки включають 800 вбудованих звуків різних інструментів, 100 DSP-ефектів і 293 ритми. Крім того, рішення може похвалитися функцією автоматичної гармонізації та режимами спрощеного відтворення акордів. Синтезатор важить близько 4,5 кг та працює від шести AA батарейок або підключається до розетки. Вартість пристрою становить $680.