Ще декілька днів тому ми в редакції обговорювали першу хвилю новин, в основному з російських медіа, про випуск смартфону Tesla Phone. Приблизно так, як ми обговорюємо це майже кожного року, коли мережу починають обплітати нові й нові фейки про неймовірний смартфон від Ілона Маска. Тобто посміялися і забули. Певно й цього разу можна було б обійтися без спростувань, якби інформацію про смартфон Tesla у своєму телеграм каналі з аудиторією 68 тис. підписників не опублікував Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Буквально перед публікацією цього поста, запис в каналі було видалено, що я не можу не вітати.

Ні, Tesla не випустить смартфон Tesla Phone

Проте закликаю команду Мінцифри критичніше ставитися до такої інформації. Тому що жодне провідне світове медіа, що хоча б трохи пише про технології та ґаджети не опублікувало новину щодо смартфона Tesla. У своїй публікації пан Федоров ділився постом телеграм-каналу DIFE, який за його словами раніше використовувався Мінцифрою, щоб “розвивати горизонт мислення нашої команди”, а тепер став публічним. Своєю чергою, DIFE взяв інформацію з англомовного афганського медіа The Khaama Press, яке, щоправда, знаходиться в Канаді.

Автор тієї новини пише, що “смартфон Tesla Pi працюватиме на Марсі з використанням Starlink”, а у його розробці брав участь сам Ілон Маск. Виглядає дуже правдоподібно, чи не так? Ну і звичайно, автор не посилається на жодне джерело, а просто пише, що типу чекайте Tesla Phone цього року. Окей, можемо почекати, але його не буде, як і не було минулого та позаминулого року.

Чому ми не побачимо смартфон Tesla ні цього року, ні в найближчому майбутньому? Тут одразу декілька очевидних причин, але якщо ми вже про це говоримо, то їх варто озвучити. По-перше, Ілон Маск банально вважає смартфони “вчорашньою технологією”, тому заснував компанію Neuralink та інвестував в розробку мозкових імплантів.

Ні, Tesla не випустить смартфон Tesla Phone

По-друге, ринок смартфонів є одним з найбільш конкурентних, де важко втриматися навіть таким великим компаніям, як LG, що мають велику кількість патентів. Не кажучи вже про більш драматичні приклади Nokia та BlackBerry.

По-третє, ми неодноразово писали, що зараз індустрія переживає дефіцит чипів, який негативно впливає на найбільших виробників, зокрема на Apple, яка змушена була скоротити виробництво, бо покупці не готові чекати нові iPhone декілька тижнів. Тому Tesla, яка так само страждає від дефіциту, точно не буде зараз виходити на ринок смартфонів, адже навіть за бажанням, не зможе отримати доступ до кращих компонентів.