Компанія Microsoft опублікувала фінансові результати за другий квартал 2022 року, повідомивши про дохід у $51,7 мільярда і чистий прибуток $18,8 мільярда. Дохід зріс на 20%, а чистий прибуток – на 21%. Office, хмарні сервіси та Windows підвищили дохід компанії в цьому кварталі.

Ринок ПК щойно пройшов ще один рік зростання завдяки підвищеному попиту на обладнання для віддаленої роботи під час пандемії: у 2021 році було поставлено близько 340 мільйонів комп’ютерів. Зараз це другий квартал Microsoft після випуску Windows 11, а дохід від Windows OEM зріс на 25% у другому кварталі, рік до року. Дохід від комерційних продуктів Windows і хмарних сервісів також зріс на 13%.

Під час розмови з інвесторами про прибутки генеральний директор Microsoft Сатья Наделла сказав, що компанія спостерігає «структурний зсув у попиті на ПК» і «бачить ренесанс ПК зі збільшенням часу, проведеного за ПК та збільшенням кількості ПК на домогосподарство». Загалом Windows 10 і Windows 11 зараз щомісяця використовуються на 1,4 млрд пристроїв.

Попри здоровий ринок ПК, Microsoft попереджала, що Surface може постраждати в цьому кварталі, але на диво цього не сталося. Дохід від Surface зріс на 8% у другому кварталі, одразу після того, як програмний гігант запустив Surface Pro 8 і Surface Laptop Studio в жовтні. Microsoft стверджує, що зростання доходів від Surface було викликано ноутбуком Surface Laptop.

Згідно з джерелами, знайомими з планами компанії, у 2022 році виповнюється 10 років Surface, і Microsoft збирається відсвяткувати це кількома оновленнями продуктів протягом року. Поки що ми бачили матово-чорну версію Surface Go 3, але це тільки перший місяць 2022 року, тож варто очікувати більше новинок.

Консолі Microsoft Xbox Series X / S продаються вже понад рік, а дохід від них зріс на 4% завдяки постійному попиту. Загальний дохід Microsoft від ігор також зріс на 8% після того, як компанія отримала рекордні $3,6 мільярда за перший фінансовий квартал 2022 року. Дохід від контенту та послуг Xbox також зріс на 10% за рік.

Раніше цього місяця Microsoft також повідомила, що кількість передплатників Xbox Game Pass збільшилася до 25 мільйонів завдяки недавнім великим випускам, таким як Halo Infinite та Forza Horizon 5. У 2021 році Xbox Game Pass додасть культові ігри Bethesda, у тому числі 20 ігор, включно з Dishonored, Doom, The Elder Scrolls, Fallout і Wolfenstein.

Під час розмови про доходи від Microsoft Наделла повідомила, що понад 20 мільйонів людей грали в Halo Infinite, «що робить це найбільшим запуском Halo в нашій історії». Наделла також повідомила, що 18 мільйонів людей грали у Forza Horizon 5.

Зараз Microsoft очікує на придбання Activision Blizzard за $68,7 мільярда. Очікується, що покупка завершиться у 2023 фінансовому році, і Microsoft стане власником таких франшиз, як Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty і Candy Crush. Величезні інвестиції Microsoft також позначаться на структурі ігрового бізнесу, компанія сформує спеціальний підрозділ Microsoft Gaming, а Філ Спенсер обіймає посаду його генерального директора.

Дохід від комерційних продуктів Office та хмарних послуг зріс на 14%, а кількість користувачів Office – на 15% у порівнянні з минулим роком. Кількість передплатників Microsoft 365 Consumer зросла до 56,4 мільйона та показало зростання на 20% за рік. Microsoft продовжує намагатися спокушати споживачів на підписки Office і продукти, такі як Microsoft Teams.

Дохід від серверних продуктів і хмарних сервісів Microsoft зріс на 29% у порівнянні з минулим роком, в основному завдяки Azure та іншим хмарним сервісам, які зросли на 46%. Microsoft каже, що це було зумовлено «сильним попитом на наші послуги, що базуються на споживанні».

Дохід LinkedIn також зріс на 37% у порівнянні з минулим роком через високий попит на рекламу. Microsoft стверджує, що сесії LinkedIn також зросли на 22% з «рекордною залученістю», включаючи понад 20 000 подій. «LinkedIn став однією з найбільших у світі платформ для професійних заходів», — каже генеральний директор Microsoft Сатья Наделла.

Доходи від реклами в пошуковій мережі та новинах також зросли на 32% в порівнянні з минулим роком завдяки більшим витратам на рекламу.

Під час дзвінка Microsoft про прибутки Наделла також обговорив своє бачення метавсесвіту. «Ми почуваємо себе в дуже гарній позиції, щоб мати можливість зловити те, що, на мою думку, є наступною хвилею інтернету», — каже Наделла. «Я думаю, що наступна хвиля інтернету буде більш відкритим світом, де люди зможуть будувати власні світи метавсесвіту, будь вони організаціями, розробниками ігор чи кимось іншим».