Програмні помилки та збої в безплатному доступі до соціальної мережі Facebook, що надається Meta у партнерстві зі стільниковими операторами, створюють великі рахунки для користувачів у країнах, що розвиваються, стверджує видання The Wall Street Journal. Платні функції — наприклад, перегляд відео — демонструються в безплатному режимі сервісу, хоча вони повинні залишатися прихованими, або попереджати користувачів про необхідність оплати за передачу даних.

У цьому випадку користувачі, які вважали, що користуються безплатною частиною сервісів Facebook, змушені оплачувати витрати трафіку. Це може бути особливо неприємним сюрпризом для цільової аудиторії сервісу – для користувачів у країнах, що розвиваються.

За оцінками, оператори стягували з користувачів безплатного інтернету близько $7,8 млн на місяць (на основі даних за минуле літо). Проблема особливо гостро стоїть у Пакистані, де з користувачів щомісяця стягується загалом $1,9 млн, зазначає Engadget.

Представник Meta заявив, що компанія отримала повідомлення про проблему і “робота над усуненням помилок у програмному забезпеченні сервісу триває”. У нових версіях безплатний режим явно позначений як “тільки текст” та більше не натякає на те, що він ніколи не коштуватиме грошей. Таке собі виправлення, проте оператори задоволені.

Останнім часом компанія зростає в основному коштом країн, що розвиваються, де багато людей вперше стикаються з інтернетом. Хоча безплатний сервіс не обмежує користувачів лише відвідуванням Facebook, він збільшує шанси на те, що новачки зареєструються у соціальній мережі та стимулює зростання Meta.