Таку інформацію оприлюднила неприбуткова організація Центр протидії цифровій ненависті (Center for Countering Digital Hate).

Згідно з моніторингом соціальних мереж, який Центр провів у лютому – березні 2021 р., 65% інформаційної антиваксерської бульбашки у англомовних сегментах Facebook, Instagram та Twitter створили лише 12 осіб, яких встановлено поіменно.

У так звану Дюжину Дезінформаторів входять:
1. Джозеф Меркола
2. Роберт Ф. Кеннеді-молодший
3. Тай і Шарлін Боллінджер
4. Шеррі Тенпені
5. Різза Іслам
6. Рашид Бутар
7. Ерін Елізабет
8. Сейєр Джі
9. Келлі Броган
10. Крістіана Нортруп
11. Бен Таппер
12. Кевін Дженкінс

Майже усі прізвища у списку маловідомі в Україні, але у США ці так звані медіа-інфлуенсери мають неабияку аудиторію, проводять публічні лекції, видають книжки та таке інше.

Хоч одне прізвище тут доволі відоме – це Роберт Ф. Кеннеді-молодший, син сенатора Роберта Кеннеді та небіж президента Джона Фіцджеральда Кеннеді. Він пропагує давно дискредитовану ідею про те, що вакцини пов’язані з аутизмом. Під час пандемії він ділився безпідставними теоріями змови, що пов’язують стільникові мережі 5G з коронавірусом, і без жодних доказів припустив, що смерть великого американського бейсболіста Хенка Аарона була «частиною хвилі підозрілих смертей», пов’язаних із вакцинами.

Як наголошує Центр протидії цифровій ненависті Facebook та й інші соціальні мережі не приділяють належної уваги діяльності противників вакцинації і майже опустили руки у боротьбі з дезінформацією. При цьому єдиний дієвий захід проти поширення брехні, на думку представників Центру – повне відключення найбільш активних представників антивакцинаторського руху та афілійованих до них структур від соціальних мереж. Центр закликає Facebook, Instagram та Twitter зробити це хоча б відносно до згаданої вище Дюжини Дезінформаторів.