Всього за кілька років компанія Tesla перетворилася на найбільшого гравця у сфері автомобілебудування і стала першою автокомпанією у США після Ford, яка не збанкрутувала на цьому ринку. Більш того, за даними Bloomberg, фабрика виробника електрокарів у Фрімонті очолила рейтинг найефективніших автозаводів у Північній Америці.

В останньому кварталі 2021 року загальний річний обсяг виробництва Tesla перевищив 1 млн автомобілів. В основному це заслуга шанхайської фабрики, яка продемонструвала рекордне зростання і продала у грудні майже 71 000 одиниць Model 3 та Model Y. Усього за минулий рік китайський підрозділ Tesla відвантажив замовникам 473 078 електромобілів.

Втім, ростуть показники й у заводу Tesla у Фрімонті, Каліфорнія. За підрахунками аналітиків Bloomberg, його продуктивність на тиждень зараз становить 8550 одиниць. Це рекорд для автозаводів США. На другому місці розмістилася фабрика Toyota Motor у штаті Кентуккі. Там збирають 8427 автомобілів на тиждень. На третьому – Spartanburg у Південній Кароліні, що належить BMW (8343 машин). На четвертому — принстонський завод Toyota в Індіані з його 8200 автомобілями на тиждень, на п’ятому — завод вантажівок Ford у Кентуккі, де щотижня сходять з конвеєра 7600 транспортних засобів, пише Electrek.

Видання зазначає, що тоді як більшість автовиробників сьогодні переживають спад виробництва на фоні пандемії та проблем з постачанням, компанії Ілона Маска, навпаки, вдалося прискорити випуск продукції на фабриці у Фрімонті. Це пов’язано значною мірою з тим, що автопідприємство виробляє більшу частину деталей для своїх автівок самостійно, завдяки чому суттєво менше залежить від сторонніх постачальників.

На додаток, судячи з даних Bloomberg, Tesla найефективніше використовує простір заводу. У квадратних метрах завод Toyota у Джорджтауні майже вдвічі більший за каліфорнійську фабрику Tesla, проте за продуктивністю вони приблизно однакові.

Tesla визнана найпродуктивнішим автовиробником у США

Цікаво, що в Остіні, штат Техас, компанія Маска зараз будує завод у півтора раза більший, ніж у Фрімонті. Передбачається, що він буде ще продуктивнішим: за попередніми оцінками Tesla, там випускатимуть до 20 000 машин на тиждень, або 1 млн електрокарів щороку (для порівняння, якщо нинішні рекордні темпи зростання вдасться зберегти, у поточному році шанхайська Gigafactory зможе випустити близько 800 000 автомобілів). Втім, і каліфорнійська фабрика, за словами Маска, ще має куди рости у плані продуктивності.

Згідно з прогнозами аналітиків, у 2022 році Tesla поставить приблизно 1,4 млн автомобілів, що майже на 50% більше у порівнянні з торішнім показником.