Чим ближче анонс дискретної графіки Intel, тим більше відомостей про технічні характеристики майбутніх продуктів з’являється в мережі. Нещодавно став доступний офіційний слайд презентації з майбутніми конфігураціями підсистеми пам’яті для мобільних версій відеокарт Intel Arc Alchemist.

Розкрито ключові характеристики мобільних відеокарт Intel Arc Alchemist

Згідно з зазначеними характеристиками, передбачається п’ять різних конфігурацій. У топовій версії чип DG2 включатиме 512 виконавчих модулів (EU, Execution Units). Для SKU1 розробник рекомендуватиме використовувати 8 мікросхем пам’яті GDDR6 з ефективною робочою частотою 16 000 МГц. В цьому випадку 256-бітова шина дозволить отримати пропускну здатність на рівні 512 ГБ/с. Старша відеокарта теоретично повинна конкурувати з GeForce RTX 3070 Laptop.

Модель із внутрішньою назвою SKU2 отримає GPU з активованими 384EU, комплектуватиметься 12 ГБ пам’яті (6 чипів), а 192-бітова шина дозволить отримати пропускну здатність у 384 ГБ/с при тій же ефективній частоті мікросхем GDDR6 у 16 ​​000 МГц.

SKU3 з 256 обчислювачами буде пропонуватися з 8 ГБ пам’яті та 128-бітовою шиною. Досить висока ефективна частота дозволить отримати ПЗП до 256 ГБ/с. Нагадаємо, що мобільні GeForce RTX 3050 пропонуються з 4 ГБ та пропускною здатністю в 192 ГБ/c. Звичайно, не варто оцінювати можливості відеокарти лише за цими параметрами, але припустимо, що це будуть пристрої одного класу.

Розкрито ключові характеристики мобільних відеокарт Intel Arc Alchemist

Для конкуренції в ніші дискретних відеокарт початкового класу, а можливо і топової інтегрованої графіки AMD на RDNA2, розробники Intel запропонують дві базові моделі – SKU4 та SKU5, які відрізнятимуться лише кількістю виконавчих блоків GPU – 128EU чи 96EU. Обидві оснащуватимуться графічним процесором DG2-128EU. Для цих відеокарт використовуватиметься 64-бітова шина пам’яті, а обсяг локальної ОЗУ складе 4 ГБ.

У такій конфігурації буде достатньо двох мікросхем DRAM. Пара чипів GDDR6 за ефективних 14 000 МГц зможуть забезпечити до 112 ГБ/с. За цими параметрами це добрі конкуренти для нових GeForce MX.

За даними зі слайда, що втік, в мобільній серії не буде представлено відеокарту на базі GPU з активованими 448 виконавчими блоками. Тому розрив у продуктивності між флагманом та другою за ієрархією моделлю буде значним. Кількість EU та пропускна здатність пам’яті для SKU1 та SKU2 буде відрізнятися на третину. Можливо версія процесора з 448EU використовуватиметься для десктопних відеокарт Intel Arc.