Конгломерат соціальних мереж Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram) створив «суперкомп’ютер AI» — високошвидкісний комп’ютер, розроблений спеціально для навчання систем машинного інтелекту. Компанія каже, що її новий AI Research SuperCluster, або RSC, вже є однією з найшвидших машин такого типу, а після завершення робіт в середині 2022 року стане найшвидшим у світі.

«Meta розробила найшвидший у світі суперкомп’ютер зі штучним інтелектом», – сказав генеральний директор Meta Марк Цукерберг. «Ми називаємо його RSC для AI Research SuperCluster, і він буде завершений пізніше цього року».

Meta побудувала суперкомп’ютер зі штучним інтелектом та каже, що він стане найшвидшим у світі до кінця 2022 року

RSC буде використовуватися для навчання ряду систем у бізнесі Meta: від алгоритмів модерації контенту, які потрібні для виявлення мови ворожнечі у Facebook та Instagram, до функцій доповненої реальності, які будуть доступні в майбутньому AR обладнанні компанії. І так, Мета каже, що RSC буде використовуватися для розробки метавсесвіту — наполегливого брендингу компанії для взаємопов’язаної серії віртуальних просторів, від офісів до онлайн-арен.

«RSC допоможе дослідникам AI в Meta створювати нові та кращі моделі штучного інтелекту, які можуть вчитися на трильйонах прикладів; працювати сотнями різних мов; плавно аналізувати текст, зображення та відео разом; розробляти нові інструменти доповненої реальності; і багато іншого», — пишуть інженери Meta Кевін Лі та Шубхо Сенгупта у дописі в блозі компанії.

«Ми сподіваємося, що RSC допоможе нам створити абсолютно нові системи штучного інтелекту, які можуть, наприклад, забезпечувати голосовий переклад у режимі реального часу для великих груп людей, кожна з яких розмовляє різною мовою, щоб вони могли безперешкодно співпрацювати над дослідницьким проєктом або грати разом в AR гру AR».

Робота над RSC розпочалася півтора року тому, коли інженери Meta повністю з нуля розробили різні системи машини — охолодження, живлення, мережу та кабелі. Перша фаза RSC вже запущена і складається з 760 систем NVIDIA GGX A100, які містять 6080 підключених графічних процесорів (чип, який особливо добре розв’язує проблеми машинного навчання). Meta каже, що вже забезпечує до 20 разів покращену продуктивність своїх стандартних завдань дослідження машинного зору.

Meta побудувала суперкомп’ютер зі штучним інтелектом та каже, що він стане найшвидшим у світі до кінця 2022 року

Однак до кінця 2022 року другий етап RSC буде завершено. На той момент він міститиме близько 16 000 графічних процесорів і зможе навчати системи штучного інтелекту «з більш ніж трильйоном параметрів на наборах даних розміром з ексабайт».

Кількість графічних процесорів надає лише вузький показник загальної продуктивності системи, але, для порівняння, суперкомп’ютер Microsoft зі штучним інтелектом, створений за допомогою дослідницької лабораторії OpenAI, побудований з 10 000 графічних процесорів.