Космічний інфрачервоний телескоп James Webb завершив переліт до другої точки Лагранжа в системі Сонце-Земля і вийшов на робочу орбіту навколо неї. У найближчі місяці обсерваторія готуватиметься до перших наукових спостережень, які заплановані на літо цього року, повідомляється на сайті NASA.

Переліт від Землі до другої точки Лагранжа зайняв у обсерваторії 29 днів. За цей час вона встигла розгорнути всі основні елементи, включаючи теплозахисний екран та оптичну систему, а також здійснила два з трьох маневрів корекції траєкторії.

24 січня 2022 року о 14:00 за часом Східного узбережжя США (21:00 за Києвом) “Джеймс Вебб” увімкнув свої двигуни на 297 секунд, щоб здійснити фінальну корекцію курсу і вийти на остаточну гало-орбіту навколо L2, розташовану за півтора мільйона кілометрів від Землі.

“Webb, ласкаво просимо додому… Ми на крок наблизилися до розкриття загадок всесвіту”, — наводить прес-служба слова директора NASA Білла Нельсона, який додав, що “з нетерпінням чекає перших нових видів Всесвіту”.

Телескоп James Webb успішно вийшов на робочу орбіту

Тепер телескоп розпочне п’ятимісячну підготовку до наукових спостережень та охолоне до робочих температур. Три місяці підуть на юстування оптичної системи та ще два на калібрування наукових інструментів. Перші знімки телескопа будуть отримані влітку цього року. Очікується, що палива для підтримки орбіти обсерваторії вистачить щонайменше на 10 років.

Наостанок зазначимо, що станція James Webb розроблена NASA у співпраці з Європейським космічним агентством (ESA) та Канадським космічним агентством (CSA). Це орбітальна інфрачервона обсерваторія, яка прийде на заміну запущеному у 1990 році космічному телескопу Hubble. У порівнянні з ним James Webb буде у 100 разів потужнішим завдяки більш сучасним технологіям світлочутливості, а також дзеркалу діаметром 6,5 м — найбільшому з тих, що коли-небудь виводили на орбіту. Серед основних завдань телескопа виявлення світла перших зірок та галактик, що утворилися після Великого вибуху. За його допомогою вчені будуть вивчати ранній Всесвіт, а також шукати потенційно придатні для життя планети.