У понеділок хактивісти (тобто хакери-активісти) в Білорусі заявили, що вони заразили мережу державної залізничної системи країни програмою-вимагачем. Вони нададуть ключ для розшифровки лише у тому випадку, якщо самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко припинить надавати допомогу російським військам.

Якщо атака підтвердиться, то це буде чи не перший випадок використання програм-вимагачів у таких цілях.

Представник групи повідомив у Telegram-каналі, що кіберкампанія “Пекло” націлена на конкретні організації та державні компанії з метою чинити тиск на уряд країни. Хактивісти вимагають, щоб Олександр Лукашенко звільнив політичних ув’язнених та не допустив можливості вторгнення російських військ в Україну з території Білорусі.

На момент публікації повідомлення кілька сервісів залізниці були недоступні. Наприклад, онлайн-купівля квитків не працювала і натомість видавала наступне повідомлення:

Хактивісти стверджують, що зламали залізничну систему Білорусі у якості протидії російській військовій активності

Видання Washington Post опублікувало інформацію про твердження Міністерства оборони Білорусі, що російські війська продовжують прибувати до країни напередодні великих навчань наступного місяця. А у соціальних мережах також з’явилися відео, на яких видно, як російські військові колони та потяги з військовою технікою рухаються півднем Росії та Білорусі.