Сьогодні о 8 ранку на дороги виїхали автомобілі «Фантоми» Національної поліції України – пересувні комплекси фіксації швидкості транспортних засобів під час руху, які можуть фіксувати до 50 рухомих цілей одночасно.

«Фантоми» працюють на базі автомобіля Skoda Kodiaq та вбудованої в них системи контролю швидкості транспортних засобів, яка зчитує, розпізнає номерні знаки та перевіряє їх в базах даних. Це дозволяє автоматично фіксувати адміністративні правопорушення.

«Фантоми» вже на дорогах України: чотири Skoda Kodiaq будуть автоматично штрафувати порушників

Якщо «Фантоми» фіксують порушення на дорозі, то автоматично формується постанова про адміністративне правопорушення. Уповноважений поліцейський, проаналізувавши отримані матеріали, виносить адміністративну постанову з накладанням кваліфікованого електронного підпису. Як зазначають в Національній поліції, це унеможливлює людський фактор та можливість підробити постанову.

«Фантоми» вже на дорогах України: чотири Skoda Kodiaq будуть автоматично штрафувати порушників

Майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника. Проте на автомобілях несуть службу поліцейські у форменому одязі та зі службовими посвідченнями. Тому «Фантоми» можуть зупиняти автомобілі порушників.

Як пояснюють у відомстві, це буде стосуватись найнебезпечніших порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання. Наприклад, проїзд на заборонний сигнал світлофора чи перетин подвійної суцільної смуги руху, коли це могло призвести до суттєвих наслідків. В такому випадку фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто.

«Фантоми» вже на дорогах України: чотири Skoda Kodiaq будуть автоматично штрафувати порушників

В Національній поліції заявляють, що мета впровадження цієї новації не збільшення штрафів, а превенція. Як відомо, 40% всіх смертей і травм на дорозі пов’язано саме з перевищенням швидкості.

Станом на сьогодні чотири спецавтомобілі «Фантоми» готові до використання, а загалом цього року заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів, а 2023 року — 110. Надалі марки та моделі не будуть називатися відкрито.