Сучасні ґаджети зазвичай підтримують технологію Wi-Fi 6 та більш ранні, а деякі лише починають працювати зі стандартом Wi-Fi 6E. Попри те, що до впровадження в нову техніку може пройти деякий час, схоже, що постачальники обладнання починають тестувати дещо швидше.

Наступне покоління бездротових мереж може забезпечити з’єднання з надзвичайно високою швидкістю, при цьому перші демонстрації Wi-Fi 7 забезпечують приблизно таку ж швидкість, як і Thunderbolt 3.

MediaTek демонструє Wi-Fi 7 «ключовим клієнтам і колегам по цеху», включно з успішним завершенням першої у світі демонстрації в прямому ефірі, повідомляє Digitaltrends. Тест охоплював демонстрацію технології MediaTek WiFi 7 Filogic.

Очікується, що Wi-Fi 7, також відомий як IEEE 802.11be, забезпечуватиме швидкість приблизно у 2,4 раза швидше, ніж Wi-Fi 6, використовуючи діапазони 2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц. Для цього він розширює канали до 320 МГц, а також підтримує 4K QAM. У той час як Wi-Fi 6 може передавати дані зі швидкістю до 9,6 Гбіт/с, Wi-Fi Alliance каже, що Wi-Fi 7 повинен пропонувати “щонайменше 30” та потенційно може досягати 40 Гбіт/с.

Для порівняння, Thunderbolt 3 може працювати зі швидкістю до 40 Гбіт/с, при цьому будь-який периферійний пристрій у ланцюжку на практиці обмежено 32. Фактично, з’єднання Wi-Fi 7 на повній швидкості може забезпечувати близькі до Thunderbolt 3 цифри, але без дротів.

У рамках демонстрації компанія MediaTek показала свою технологію багатоканальної роботи (multi-link operation — MLO), яка може поєднувати кілька каналів на різних частотних діапазонах. Таке підключення може використовувати різні діапазони одночасно, що пом’якшує будь-які потенційні перешкоди або перевантаження у певних діапазонах.

“Випуск Wi-Fi 7 стане першим випадком, коли Wi-Fi стане справжньою заміною дротової лінії/Ethernet для програм із надвисокою пропускною спроможністю”, – сказав віцепрезидент і генеральний менеджер відділу MediaTek Intelligent Connectivity Алан Хсу (Alan Hsu). Він вважає, що цю технологію можна використовувати для інфраструктури як домашньої, так й бізнес-мереж, а також для “забезпечення безперебійного підключення для всього, від багатокористувацьких додатків AR/VR, до cloud-геймингу, дзвінків у 4K, потокової передачі 8K і не тільки”.

На цей момент Wi-Fi 7 все ще на стадії розробки, але очікується, що він буде сертифікований IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) у 2024 році. Попри дворічне очікування, MediaTek вважає, що перші пристрої з підтримкою Wi-Fi 7 можуть з’явитися вже у 2023 році.