Panasonic розпочне масове виробництво нових літій-іонних акумуляторів, які дозволять збільшити запас ходу електромобілів більш ніж на 15% вже у 2023 році, повідомляє Nikkei.

Новий акумулятор має забезпечити транспортним засобам одну з найдовших у світі дальність ходу за вагою батареї. Враховуючи, що електромобілі зможуть подорожувати далі на одній зарядці, Panasonic очікує, що це пришвидшить перехід на них, тож інвестує значні кошти в розробку нових акумуляторів.

Tesla каже, що її поточний флагман Model S має запас ходу близько 650 км на одній зарядці. З новою батареєю запас ходу має збільшитися приблизно до 750 км.

Однією з перешкод для повільного проникнення електромобілів є їх мала дальність, через яку водіям доводиться зупинятися, щоб заряджатися. Panasonic розпочала розробку нових акумуляторних елементів 4680 на запит від Tesla, яка мала плани виробляти батареї самостійно, хоча неясно, чи поширюються вони на масове виробництво.

Генеральний директор Tesla Ілон Маск каже, що компанія хоче виробляти власні батареї, щоб доповнити ланцюжок постачання, і що Tesla продовжить закуповувати акумулятори у Panasonic або інших виробників. Акумулятори становлять 30% від загальної вартості кожного електромобіля.

Новий акумулятор буде вдвічі більшим за старі версії, а його місткість збільшиться в п’ять разів. Це дозволить виробникам автомобілів скоротити кількість акумуляторів, що використовуються в кожному автомобілі, що також зменшить час, необхідний для їх установки в транспортні засоби.

Panasonic розширює свій завод у префектурі Вакаяма та впроваджує нове обладнання для масового виробництва нових акумуляторів Tesla з інвестиціями близько 80 мільярдів японських єн ($704 мільйони). Вона вже має заводи по виробництву батарей для електромобілів у Японії та США, а також постачає батареї на заводи електромобілів, якими управляє Tesla в Каліфорнії.

Річна виробнича потужність фабрики Вакаяма все ще обговорюється, але очікується, що вона становитиме близько 10 ГВт⋅год на рік, що еквівалентно 150 000 електромобілів. Це приблизно 20% виробничих потужностей Panasonic.

Panasonic планує частково розпочати роботу цього року, щоб створити безпечні та ефективні технології, перш ніж почати масове виробництво наступного року. Компанія планує розширити масове виробництво на заводи у США та інші країни.