Автоматична марсіанська станція InSight вийшла з гібернації, переживши потужну пилову бурю. Тепер спеціалістам потрібно оцінити рівень пилу на сонячних батареях апарату, а потім постаратися відновити роботу його наукових приладів.

Як повідомляють у NASA, станція InSight знаходилася у безпечному режимі з початку січня 2022 року у зв’язку зі значною пиловою бурею, яка сильно обмежила кількість світла, що одержують бортові сонячні панелі. Весь цей час місія не вела наукових досліджень, а лише передавала на Землю дані про свій стан.

19 січня інженери вивели InSight із безпечного режиму, переконавшись, що буря вщухла. Тепер їм належить визначити, наскільки впав рівень доступної потужності фотоелементів через нове осадження на них пилу і чи зможуть наукові прилади повноцінно відновити свою роботу.

Відзначимо, що проблема з осадженням пилу на сонячних панелях станції існує з моменту її прибуття на Марс, критично погіршуючись з 2020 року.

Станція InSight пережила потужну пилову бурю на Марсі

При проєктуванні InSight та виборі місця посадки очікувалося, що батареї місії чиститимуть місцеві пилові вихори, проте цього не сталося. Лише в одному випадку вихор зміг прибрати трохи пилу з панелей, тоді як решта проходили надто далеко від апарата. Як наслідок, потужність фотоелементів у 2021 році впала до 15% від початкової, і інженерам довелося скласти і дотримуватися суворого плану з економії електроенергії. Так, погодні датчики та магнітометр станції відтоді залишаються вимкненими більшу частину часу.

Станція InSight пережила потужну пилову бурю на Марсі
Фотографії одного з двох масивів сонячних батарей, встановлених на апараті inSight. Фото зроблені наприкінці 2018 року (зліва) та у першій половині 2019 (справа).

Крім того, фахівці NASA намагаються винайти інший спосіб очищення сонячних панелей. Наприклад, раніше вони спробували збивати пил за допомогою струменя піску. Згідно з методом, станції потрібно було зачерпнути ковшем, встановленим на кінці 2,4-метрової роборуки, пісок з поверхні Марса, підняти його і висипати поблизу батарей, аби піщинки, підхоплені поривом вітру, збили частину пилу з нихПерший подібний експеримент збільшив вироблення енергії на 25-30 ват-годин, проте друга спроба дала лише короткочасне зростання енергії, а третя — лише незначне збільшення.

Селфі апарату Insight, зроблені на початку грудня 2018 року та у травні 2019 року. На момент створення другої фотографії місія вже відокремила від корпусу та встановила на поверхні Червоної планети тепловий датчик та сейсмометр.

 

Оскільки існує ймовірність того, що в NASA так і не зможуть розв’язувати проблему зі зменшенням ефективності роботи сонячних батарей, інженери розглядають можливість завершити місію InSight достроково — на початку літа поточного року замість початку грудня, як планувалося раніше. За підрахунками вчених, накопичення пилу може унеможливити роботу апарату вже у квітні.

Наостанок зазначимо, що місія InSight працює на Марсі з листопада 2018 року. Основне завдання станції полягає в дослідженні внутрішньої будови Червоної планети та геологічних процесів, що йдуть у її надрах, а також особливостей марсіанського клімату. Дані InSight вже дозволили вченим зрозуміти, де приблизно пролягають основні межі розділу шарів Марса, скласти детальну схему підповерхневих шарів планети та визначити розміри її ядра. Крім того, завдяки місії всі охочі змогли послухати, як дме марсіанський вітер: