General Motors анонсував виробництво безшумних електрогенераторів на водні

Автоконцерн General Motors представив нове рішення у галузі паливних елементів для декарбонізації енергетики. В рамках підрозділу Hydrotec компанія розробила лінійку водневих електрогенераторів. Навідміну від традиційних газових та дизельних генераторів, розробка GM має нульовий рівень викидів та не забруднює довкілля, виділяючи в якості побічного продукту лише водяну пару. Окрім цього, водневі системи працюватимуть майже безшумно, а їх власникам не доведеться думати про тепловідведення та вентиляцію.

Як повідомляє The Verge, нове рішення автоконцерну буде мати две версії – мобільну та стаціонарну, а також безліч конфігурацій по потужності у проміжку від 60 до 600 кВт. Клієнти General Motors в залежності від потреб зможуть придбати як малопотужну компактну станцію для специфічних нерегулярних завдань, так і великогабаритну установку для постійного користування.

Що стосується потенційних сценаріїв використання генераторів нового типу, то тут GM не збирається обмежувати замовників. За словами представників компанії, рішення знадобиться, перш за все, там, де є тимчасова потреба в електроенергії, проте проводити лінії електропередач недоцільно: наприклад, під час зйомок фільмів на позастудійних локаціях або проведення музикальних фестивалів (де безшумність буде дуже доречною). Крім того, водневі електрогенератори будуть корисні у надзвичайних ситуаціях та для забезпечення енергією віддаленні військові бази та табори (тут стане в пригоді значно менший тепловий слід). Також їх можна буде під’єднати до будинку на колесах або ж у домашню чи корпоративну електромережу й використовувати у якості аварійного джерела живлення у випадку відключення електроенергії. Нарешті, на основі розробки Hydrotec можна буде створювати тимчасові зарядні станції для електрокарів у місцях, де попит на зарядку невеликий або мати сезонний характер, приміром, біля національних парків або місць відпочинку.

«Наше бачення повністю електричного майбутнього ширше за виробництво одних лише пасажирських або вантажних транспортних засобів. Ми прагнемо розширити доступ до енергії для багатьох галузей та користувачів, одночасно допомагаючи їм скоротити викиди, часто пов’язані з виробництвом електроенергії», – заявив Чарлі Фріз, виконавчий директор GM Hydrotec.

Втім, є у представленого рішення і достатньо значущий недолік — воно потребує розвиненої інфраструктури з виробництва та доставки водню, яка наразі зустрічається виключно біля мегаполісів, таких як Лос-Анджелес. Але General Motors дивіться у майбутнє з оптимізмом та прогнозує, що найближчими роками попит на водень буде лише зростати, а з ним буде активно рости й пропозиція.

«Воднева інфраструктура зараз будується, – підкреслює Фріз.У цю сферу заходить багато інвестицій».

У зв’язку з цим The Verge нагадує, що сама General Motors вже не перший рік працює над впровадженням водню у різноманітних транспортних областях. Зокрема, автоконцерн співпрацює з логістичною компанією Navistar над комерціалізацією водневих далекомагістральних вантажівок, з Liebherr-Aerospace – над водневими авіаційними двигунами, а також з Wabtec – над водневими залізничними локомотивами.

Наостанок зазначимо, що на першому етапі комерціалізації водневих електрогенераторів Hydrotec постачатиме системи тільки комерційним і військовим замовникам (один з прототипів вже активно тестує Армія США), а продажі для побутового використання будуть організовані пізніше. У компанії повідомили, що перші серійні зразки будуть надані довіреним партнерам у середині поточного року.

Більше коментарів!